Målsuccé – sen stort kissfiasko

”Har druckit fem-sex liter...”

avAndreas Käck, Frida Fagerlund, Malin Wahlberg, Petra Thorén

Mållös i över 400 dagar och ständigt ifrågasatt.

Till slut lossnade det för Marcus Berg.

– Otroligt skönt, säger han efter sitt efterlängtade mål.

Den 7 oktober 2017.

Det var senast Marcus Berg gjorde mål i landslagströjan.

Blågults försteanfallare har haft en 409 dagar lång måltorka och har därför varit föremål för tuff kritik. Men i årets sista landskamp lossnade det. Äntligen.

Berg höll sig framme och petade in en retur på ett Sebastian Larsson-skott – och efteråt kunde han inte låta bli att fira med en gest mot alla som tvivlat (han höll handen bakom örat som för att illustrera ”vad säger ni nu då?”).

– Det var inget planerat att göra den målgesten. Och det var inget menat mot fansen. Jag tycker ändå de har stöttat mig – och hela laget – jättebra. Klart man har fått kritik och det som vissa säger påverkar ändå otroligt mycket vad folk tycker om en. Men som sagt, jag tycker att jag har fått otroligt bra stöd, säger Berg.

Vem var målgesten riktad till då?

– Nä, men … allmänt liksom.

Till kritikerna?

– Ja…

”Otroligt skönt”

Marcus Bergs 2–0-mål var spiken i kistan och betydde att Sverige vann matchen mot Ryssland – och hela sin grupp i Nations League.

Efteråt hyllades han av sina lagkamrater.

– Jag ska vara helt ärlig: Det var bättre att han (målvakten) räddade mitt skott så att ”Mackan” fick göra mål. Jag tycker han gör så otroligt mycket för det här laget. Personligen ville jag hellre att han skulle sätta dit den än att jag skulle göra mål, säger Sebastian Larsson.

Marcus Berg igen:

– Det har varit jobbigt (med måltorkan), man har fått jobba mycket mentalt, men jag tycker att jag har klarat det bra. Hade jag varit lite yngre så kanske jag hade gått och gömt mig i stället. Men jag har stått upp och försökt mitt bästa varje match. Sen har jag fått stort förtroende av tränarna och av mina lagkamrater och det betyder mycket. Nu känns det otroligt skönt, säger Berg.

Kissfiasko efteråt

Tyvärr gick det inte lika bra när han kallades till dopningskontroll efter matchen. Det dröjde närmare två timmar innan 32-åringen lyckades klämma ur lite kiss.

– Dopningsproven tar oftast lite tid. Man gör av med ganska mycket vätska där ute på planen.

Det var svårjobbat i dag?

– Ja, det var det. Jag har nog druckit fem-sex liter. Men nu är det klart, säger Berg.

”Kan inte bry mig”

En av dem som flitigt kritiserat Berg under måltorkan är C More-experten Alexander Axén.

Tror du att Axén såg målet?

– Haha, ingen aning. Som jag har sagt innan: Jag bryr mig faktiskt inte. Man har fått lite kritik och så, men jag är nöjd med det jag har gjort även om inte målen har kommit. Jag skulle ha gjort ett par fler mål i landslaget, men jag kan inte bry mig om vilka som såg det eller inte. Vad laget tycker, vad tränarna och min familj tycker är det som betyder något, säger Marcus Berg.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM