”Jag vet allt om AIK – Ivan berättade allt”

avOskar Månsson

Sarlija siktar på att fylla luckan efter avlidne vännen

Foto: Joakim Hall/17124.se
I vännens fotspår Marko Sarlija (t.v) provspelar just nu för AIK. Han hoppas kunna fylla luckan ­efter avlidne vännen Ivan Turina.

För tre år sedan provspelade Ivan Turina till sig ett kontrakt med AIK.

Nu siktar Marko Sarlija, 31, på att gå i den avlidne vännens fotspår.

– Jag vet allt om AIK och Sverige, Ivan berättade allt, säger den kroatiske målvakten.

Ivan Turina.

Ivan Turina och Marko Sarlija hade många likheter.

Båda målvakterna slog igenom i tidig ålder i Dinamo Zagreb, fick spela i Kroatiens ungdomslandslag på olika nivåer innan karriärerna fortsatte i Öst- och Sydeuropa: Polen och Grekland för Turina, Azerbajdzjan och Cypern för Sarlija.

Därefter blev det lite allmänt kontraktsstrul, innan AIK erbjöd provspel.

Vänner i 20 år

Och tre år efter att Ivan Turina kom till träningsanläggningen Karlberg för första gången sitter Marko Sarlija mitt emot mig i AIK:s klubbhus.

Han har just inlett sin träningssejour där han ska bevisa att han är tillräckligt bra för att fylla luckan efter sin kompis.

– Ivan? Vi tränade tillsammans i Dinamo-skolan när vi var små. Sen blev det förstalaget… och vi har varit vänner hela tiden. Det är 20 år nu.

Hade ni kontakt på slutet?

– Självklart. Jag vet allt om AIK och Sverige, Ivan berättade allt. Vi pratade varje dag, nästan. Det som hände är en stor tragedi, men livet måste fortsätta. Det är inte enkelt, men det måste göra det.

”Som en familj”

Vad sa Ivan om sitt liv?

– Att AIK-fansen var väldigt bra, att personerna i klubben var som en familj. Att Sverige är trevligt, att Stockholm är vackert, att familjen trivdes. Han hade precis skrivit på ett nytt kontrakt och allt var bra för Ivan. Allt! Och av det jag sett hittills så stämmer det… utom vädret, ha ha.

Vad tror du om dina chanser till ett kontrakt?

– Jag ska göra mitt bästa och så får tränaren avgöra om jag har kvaliteter nog. Men jag vill stanna här.

Hur länge Sarlija blir kvar på provspelet är inte klart, men AIK vill titta vidare.

– Det är öppet än så länge, säger målvaktstränaren Lee Baxter.

”Fantastiskt bra”

Omdömet är hittills positivt.

– Han har en intressant bakgrund, han har spelat i olika landslag och har erfarenhet. Och tipset kommer från Dinamo som är en väldigt bra målvaktsskola, majoriteten av Balkan-målvakterna är välskolade. Sedan vill man se hur han funkar i vår verksamhet, det kan man inte se på dvd.

Och hur funkar det?

– Första intrycket är bra, det verkar vara en fantastiskt bra kille. Lugn, ödmjuk, träningsvillig, pratar bra engelska, tekniskt skolad. Men det är bara andra träningen, så man får ge honom mer tid.

ARTIKELN HANDLAR OM