”Tekniken har alltid varit min styrka”

FOTBOLL

Så trollade Blåvitts talang fram storformen: ”Slipa bort fettet”

GÖTEBORG. Klubben uppmanade honom att dra ner på sötsaker.

Nu gör Sam Larsson, 19, succé i IFK Göteborg.

– Det är klart att jag känner mig mer fit, säger han.

Den IK Zenith-fostrade anfallaren som under Mikael Stahres ledning skolats om till vänsterytter är Göteborgs hetaste fotbollsspelare. Ett mål och två assist i premiären mot BK Häcken och startman i segermötet med Helsingborg i cupen i onsdags.

En grupp inte överdrivet nyktra supportrar som följde gårdagens träning på Ullevi sjöng så det ekade i betongen.

”Ja, han är bättre än sin brorsa, bättre än sin brooorsa.”

Måste vara dig de menar, va?

– Jag vet inte om det är någon annan i laget som har en brorsa som spelar fotboll på elitnivå, säger Torslandakillen kort med ett leende.

Det är inte bara på planen han är kvick, uppenbarligen.

Är du trött på att bli jämförd med Daniel, 26 (numera i spanska Valladolid)?

– Nej, jag är bara stolt över min bror så det är inte så farligt.

Hur kommer det sig att ni är så olika som spelare?

– Jag har ingen aning om vad det beror på. Han har alltid varit fruktansvärt snabb. Det har inte jag, även om jag aldrig varit långsam. Han levde länge på det medan jag utvecklade andra bitar. Tekniken har alltid varit min styrka.

Hur har veckan efter Häckenmatchen varit?

– Lite mer intensiv än vanligt. Mycket media. Men det har bara varit roligt.

Ingen risk att du svävar iväg?

– Nej, det är lugnt. Han där har koll på mig, säger Sam Larsson och nickar åt Mattias Bjärsmyrs håll.

”En väldigt stor omställning”

19-åringen (20 på onsdag) kom till Blåvitts u-trupp från IK Zenith 2010. I december 2011 började han träna med a-truppen permanent och i somras skrev han på sitt första a-lagskontrakt, som löper ut 2015.

– Klart att det varit en väldigt stor omställning, både från Zenith till u-truppen här och sedan till a-laget. Belastningen är mycket högre och det kanske är därför jag har åkt på några skador.

Fjolåret var minst sagt trögt. Han var skadad till och från under hela säsongen och tvingades operera ljumskarna. Det blev bara två inhopp i allsvenskan.

Samtidigt konstaterade IFK Göteborgs sportsliga ledning att Sam Larsson borde se över sina kostvanor. När hans fettprocent mättes i juni 2012 låg siffran på 11,3. Klubbens krav är att alla spelare ska ligga under tio. Blåvitts fysioterapeut Roland Kaldéus var en av dem som tog ett snack med Sam.

– Jag tyckte inte att 11,3 var bra helt enkelt. Jag sa till honom att undvika socker i största allmänhet. Det är inte bra att dricka Coca-Cola på kvällarna, det var nog den absolut största boven, säger Kaldéus.

Sam Larsson gjorde som han blev tillsagd och i slutet av året hade han gått ner två kilo och minskat fettprocenten till 7,5. Den 26 mars var siffran 6,7.

– Nu ligger han där han ska göra. Det gäller att slipa bort fettet och det blir mycket fett av socker, säger Roland Kaldéus.

Vänjer sig vid yttern

Jättetalangen själv verkar inte speciellt sugen på att prata om sina ändrade kostvanor.

– Det var väl inga problem, men jag tog tag i mig själv kan man säga.

Och det har gett resultat på planen?

– Det tycker jag väl. Eller? Nej, men det är klart att jag känner mig mer fit än i fjol. Då var jag skadad och låg nyopererad och det är inte konstigt att man går upp i vikt när man inte kan röra på sig. Men det var aldrig ett problem.

Klubben uppmanade dig ändå att dra ner på sötsakerna.

– Det är väl inte omöjligt. Det kanske var han, säger Sam när Håkan Mild går förbi och poängterar att det inte var frågan om några onormala mängder läsk.

– Absolut inte.

I dag väntar Brommapojkarna i hemmapremiären på Gamla Ullevi.

– Det ska bli väldigt roligt och det gäller att fortsätta att göra bra resultat. Det blir lättare att både leva och spela då.

Hur trivs du som vänsterytter?

– Jag känner mig rätt van vid det nu. Har inte spelat längst fram på snart ett år. I framtiden kanske jag vill vara anfallare, men jag klagar absolut inte.

Vad kan du förbättra?

– När jag utmanar en mot en och mitt inläggsspel, som jag inte använt alltför mycket under matcherna hittills. Så att vi kan skapa målchanser på det sättet också. Vänsterfoten kan helt klart bli bättre, säger han.

Mikael Stahre om Sam Larsson ...

... ”Han har en jävla kvalitet, det ser vi allihop. Men det är först nu när han är skadefri och vältränad som han kan ta de riktiga stegen i utvecklingen.”

Sam larsson om ...

... Innebandyn ”Jag höll på med det till jag var 16 år. Hade jag fortsatt hade jag varit topp-3 i världen i dag. Det påståendet står jag för fullt ut. Men jag ångrar absolut inte att jag valde fotbollen.”

... klubbvalet ”IFK Göteborg, Häcken och, tror jag, Elfsborg var intresserade. Sex av mina lagkompisar i Zenith gick till Häcken. Jag valde Blåvitt. De visade att de verkligen ville ha mig och jag ville spela i en storklubb.”

... latheten ” Stahre har flera gånger sagt att jag är en svensk brasse och tycker väl att jag liknar Sobralense i spelstilen. Han tycker nog att jag är lite lat ibland, haha.”

ARTIKELN HANDLAR OM