”Vi kommer publicera mer material”

avErik Karlsson

Uppdrag granskning: ”Ungdomstränaren har ledande roll”

1 av 5 | Foto: SVT/Uppdrag Granskning
GRANSKAS I TV ”Firman Boys”, det våldsamma nätverket som sympatiserar med AIK, har infiltrerat klubbens styrelse, uppger Uppdrag Granskning i kvällens sändning.

AIK hävdar att ungdomstränaren Johan Höglund inte längre är aktiv i Firman.

Men nu lovar Uppdrag granskning ytterligare material som ska bevisa att han fortfarande har en ledande roll:

– Ja vi kommer publicera mer material i morgon på den punkten eftersom vi vet att AIK:s ledning ifrågasätter just detta, säger Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Nils Hanson till Sportbladet.

I Uppdrag gransknings program om AIK och Firman Boys inflytande över föreningen publicerar man uppgifter om att en ledande medlem i Firman, i programmet under namnet Johan Höglund, är aktiv som ungdomstränare i AIK:s akademi.

Men AIK hävdar i dag i ett utskick till medier och medlemmar att man inte ser några hinder för att Höglund ska vara ungdomstränare i klubben.

"Inga bevis"

"Programmet vill visa att han fortfarande är aktiv medlem i Firman. Det stämmer att Johan Höglund har varit aktiv i Firman, dock är han det inte längre. Därför ser vi inga hinder att han idag är ungdomstränare inom AIK Fotboll."

Presschef Gabriella Blombäck utvecklar:

– Vi vet inte ens om det är han som skrivit. Vi (AIK) har inga bevis för att han fortfarande är aktiv och det som visas upp i programmet är något som skrivits på ett internt forum som vi inte ens vet att han har skrivit. Vi måste i så fall överbevisas att han är medlem, säger hon och fortsätter:

– Det som jag tycker är grejen med programmet är att alla uppgifter i programmet kommer från Firman. Hur trovärdigt är det? Det är en marknadsföringsfilm för Firman.

Uppdrag granskning lovar mer

När Nils Hanson, ansvarig utgivare på Uppdrag granskning, får ta del av kritiken slår han både tillbaka mot källkrtiken att Firman skulle vara enda källa och utlovar samtidigt att det finns mer material som bevisar att Johan Höglund inte alls lämnat Firman.

– Våra hemliga källor är framförallt AIK:are utanför Firman, ett 20-tal personer med god insyn som försöker motarbeta Firmans inflytande, säger Nils Hanson.

Finns det någon möjlighet att ni har blivit "spelade" av Firman, att de har läckt tillgång till Sverigescenen till er i syfte att visa på sin makt?

– Det faller på sin egen orimlighet, det är ett material som är mycket känsligt för Firman. Både för ungdomstränaren och den före detta styrelseledamoten är det här materialet mycket besvärande.

AIK hävdar att de fortfarande inte sett bevis för att ungdomstränaren är aktiv i Firman Boys just nu, att några sådana bevis inte presenteras i programmet, vad säger du om det?

– Nej, men vi kan på mycket goda grunder slå fast att han har en ledande roll i programmet.

Har ni mer material som kan bevisa det här?

– Ja, vi kommer imorgon, på vår hemsida, berätta lite mer om hur vi kan dra den slutsatsen att han fortfarande är aktiv.

Efter den publiceringen, tror du det kommer finnas några frågetecken kvar då?

– Det tror jag inte.

ARTIKELN HANDLAR OM