’Folk har obegripliga förväntningar på Dif’

FOTBOLL

En pressad Djurgårdstränare ställs mot väggen

1 av 2 | Foto: försvarar sig Djurgårds­tränaren Magnus Pehrsson har ­redan fått utstå kritik – efter en svag säsongsinledning. ”Det viktiga är att vi är enade ­internt och det är vi just nu”, säger han.

Trots en usel start i allsvenskan är Magnus Pehrsson säker på att Djurgården är på väg åt rätt håll.

Själv har han inga andra ­tankar än att stanna i klubben i minst fyra år till.

– Folk har obegripliga förväntningar på vad Djurgården ska vara, säger han.

Foto: Tung start Efter två och en halv matcher har Djurgården fortfarande inte tagit en poäng.

Djurgården har inte ­spelat mer än två och en halv match i allsvenskan, men redan nu står man vid ett vägskäl.

En vinst i det ”lilla derbyt” mot Brommapojkarna i kväll skulle ge lugn och ro, åtminstone tillfälligt.

En förlust skulle innebära att man står på noll poäng inför bortamatchen mot Elfsborg… men så vill managern Magnus Pehrsson ­absolut inte tänka.

– Man måste ha ett sånt där tråkigt mantra där. Oavsett om man är i med- eller motgång så kan man bara fokusera på en match i taget. Göra det så bra på träning som möjligt och försöka få till en all in-känsla till matchen. Vi kan inte ­fokusera på om det är en svår, mellansvår eller lätt match i nästa omgång, säger han.

”Tycker det är roligt”

Vi träffas på tränings­anläggningen Kaknäs där Djurgården hållit ett sista träningspass innan BP-matchen. På frågan om hur han mår svarar Pehrsson snabbt ”bara bra” ­innan han garderar sig en aning.

– Det är klart att man som fotbollstränare aldrig mår toppen när man inte vinner matcher, men jag mår bra så... jag jobbar hårt och tycker­ att det är roligt.

Hur hanterar du mot­gångar?

– Jag lärde mig jäkligt mycket i Danmark. Jag fick vara med om fantastiska ­internationella erfaren­heter i Ålborg, men sen fick jag ett helt nytt lag. Det gick väldigt bra utifrån de förutsättningarna, vi var med i medaljstrid, men ändå fick jag extremt mycket skit för att vi inte vann ­ligan, vilket var helt obefogat ­eftersom vi sålt av ett helt lag.

Skit från vem?

– Ungefär som nu. Folk har helt obegripliga förväntningar på vad Djurgården ska vara. Jag lärde mig skitmycket när jag kom hit (sommaren 2011) – hur man hanterar ett jobbigt läge: att vara­ här och nu, att tabellen bara ­spelar roll i slutet av året. Det var det som jag kunde bidra allra mest med, förutom att jag kan fotboll. Det är klart att jag tycker att det är skittråkigt att förlora med 0–3 och 0–4, det mår man inte bra av, men jag är inte ett dugg stressad. Jag är säker på hur vi ska jobba.

Vilka förväntningar ska man ha då?

– Förväntningarna är att vi ska vara bättre än i fjol. Gärna mycket bättre, så klart. Det är till hösten som man ska summera och vårt lag i nytt jämfört med i fjol. Vi har en jättespännande spelartrupp som över tid kommer att bli skitbra, men det är klart att vi behöver få framgången snart.

”Känns löjligt att säga”

Truppen räcker?

– Absolut, till att bli bättre än i fjol. Det låter kanske negativt att bara säga ”­bättre än i fjol” och jag vill ju fortfarande vinna allsvenskan, även om det känns löjligt att säga nu. Men jag tycker att det finns jättemycket potential.

Bygger laget från grunden

Det finns ingen treårsplan – typ ”då ska vi vinna allsvenskan”?

– Det har funnits väldigt många sådana i Djurgården ­genom åren och det vill jag inte ha. Det viktiga är att tro på det man gör och se ­utvecklingen. Sen har det av olika skäl, bland annat ekonomiska, varit relativt stor utveckling på spelarsidan.

För din del, hur länge är du en del av utvecklingen?

– Jag har ­fyra år. Det är vad som gäller.

Inget snack om något ­annat?

– Absolut inte. 2005 blev vi mästare, 2007 blev vi trea men sen har det varit ­bottenstrid varje år, så förra året var det bästa sedan 2007. Och nu bygger vi l­aget från grunden.

Är det svårt att få folk att förstå att det krävs ­tålamod?

– Vi lever ju i ett sam­hälle där alla tycker, det går ­väldigt snabbt med medierna­ och så. Och alla har ju rätt att tycka, jag kan inte kontrollera omgivningen. Det viktiga är att vi är enade ­internt och det är vi just nu.

ARTIKELN HANDLAR OM