Svenska fotbollsspelare utreds för läggmatcher

Skandal i Norge

Minst två svenska fotbollsspelare misstänks ha mutats för att "lägga sig" i två fotbollsmatcher i Norge tidigare i år.

De riskerar livstids avstängning.

Enligt åklagaren kan fotbollsspelarna och deras medkompanjoner ha tjänat hundratusentals kronor.

I veckan har polisen, i samarbete med norsk polis, genomfört tillslag i två mellansvenska städer mot tre svenskar som misstänks ligga bakom planeringen av läggmatcherna och som tagit hand om pengarna.

På tisdagen gick Oslopolisen ut med ett pressmeddelande om razzian, att svenskarna släppts efter förhör och utredningen fortsätter med genomgång av beslag och kontroll av upplysningar.

Totalt har tre svenskar anhållits och släppts, misstänkta för grovt mutbrott och bedrägeri.

”Nekar till brott”

Enligt kammaråklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption, misstänks de ha planerat "läggningen" av matcher från Sverige och för att ha spelat på olika bettingsajter.

Flera beslag har gjorts och ytterligare gripanden kan inte uteslutas.

– Männen nekar till brott, vissa att de spelat, andra att de inte känt till att matcherna varit uppgjorda, säger Thomas Forsberg.

Norsk polis har hållit förhör med de två svenska fotbollsspelarna som misstänks för bestickning, efter att ha "lagt sig" i fotbollsmatcher i division 2 i Norge tidigare i år, och släppt in ett visst antal mål i utbyte mot pengar.

”Riskerar livstids avstängning”

De svenska fotbollsspelarna förnekar brott.

– Enligt uppgift riskerar de livstids avstängning om de döms som skyldiga.

De två fotbollsspelarna och deras tre medkompanjoner i Sverige misstänks vara i maskopi med minst två norrmän, enligt åklagaren.

Tillsammans ska de ha tjänat cirka 300 000 kronor på "läggmatcherna".

Överraskande slutresultat

Det rör sig om två matcher som spelades den 24 juni i år, vars slutresultat överraskade.

– Fotboll är en nationalsport och allmänheten har en tilltro till att matcher är ärliga, säger Thomas Forsberg och fortsätter:

– Spelarna är idoler för barn och ungdomar, det här smutsar ned hela sporten. Det är viktigt att det inte förekommer fusk för att bibehålla tilltron till olika vadhållningstjänster. Tusentals människor som spelar från små till stora belopp kan drabbas.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.