Hillsborough-rapporten: Fansen oskyldiga – polisen mörkade

avKalle Karlsson, Patrik Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Premiärministern: ”Jag är djupt ledsen”

1 av 9 | Foto: Foto: Synd It
Supportrarna slet för sitt liv för att ta sig ur massan...

I dag kom rapporten som fotbolls-England väntat på.

En oberoende panel har granskat utredningen kring Hillsborough-katastrofen då 96 människor miste livet.

Rapporten visar att polis och myndigheter försökte mörka sina misstag och att oskyldiga Liverpool-fans felaktigt beskylldes för katastrofen.

– Jag är djupt ledsen för att denna dubbla orättvisa har lämnats okorrigerad så länge, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Den 15 april 1989 skulle Liverpool möta Nottingham Forest i FA-cupsemifinal. Matchen skulle spelas på Hillsborougharenan i Sheffield.

Det slutade i katastrof.

På grund av ödesdigra misstag från polisen som släppte in för många åskådare på ståplatsläktaren klämdes 96 människor till döds.

På onsdagen presenterades tidigare hemliga dokument från den brittiska regeringen och polisen för de anhöriga. Vanligtvis dröjer det 30 år innan dessa blir allmänna handlingar, men ifjol blev det bestämt att de skulle släppas efter att 100 000 namnunderskrifter samlats in.

En oberoende panel, The Hillsborough Independent Panel, tillsattes av regeringen. Under två års tid har de granskat utredningen.

Skyllde på fansen

Den 395-sidiga rapporten fastställde att polisen och de ansvariga myndigheterna försökte täcka upp sina misstag efter katastrofen och skyllde på oskyldiga Liverpool-fans.

– Offren beskylldes inte bara av de som var där för att beskydda dem. De beskylldes av de som själva var skyldiga, säger Labourpartiets Ed Miliband i det brittiska underhuset enligt BBC.

Premiärministern David Cameron ställde sig helt bakom rapporten och listade alla orättvisor som har drabbat de familjer och avlidna efter katastrofen.

– Orättvisan i den frukansvärda katastrofen, statens misslyckande att skydda sina egna, den oförsvarliga väntan på sanningen och sedan den orättvisa nedvärderingen av de avlidna – att de på något sätt var skyldiga för sin egen död, säger Cameron.

Cameron konstaterade att dåliga förberedelser kostade liv.

– Ett snabbare, bättre anpassat, mer fokuserat och bättre utrustat agerande kunde ha räddat mer liv, säger han.

Täckte upp

Rapporten fastställer att polis och räddningstjänst gjorde grova misstag och att de ansvariga myndigheterna sedan medvetet försökte täcka upp sina spår.

Många medier följde den linjen och framställde Liverpool-supportrarna som berusade, våldsamma huliganer som stal från de döda kropparna.

Bland annat tryckte tabloiden The Sun den ökända förstasidan ”The Truth” (”Sanningen”) där fansen beskylldes.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM