”Är en match mellan Katalonien och Spanien”

Av: Johanna Frändén

Publicerad:

BARCELONA. Kvällens Clásico har alla ingredienser för att bli en hetsig historia i ett Spanien på gränsen till sammanbrott.

I hemmalaget försöker man tona ner stämningen inför kvällen.

– Det är en fotbolls-match som ska spelas, politiska beslut fattas på andra ställen, säger Barcelonas tränare Tito Vilanova.

I kväll spelas det tolfte mötet mellan Barcelona och Real Madrid på ett och ett halvt år. Men kvällens match skiljer sig ändå från de tidigre på två punkter. Real Madrid åker till Katalonien med två konkreta hot; Barça som kan dra ifrån till elva poängs ledning och ”barcelonismon” som kommer att skrika på självständighet varje gång gästerna rör bollen.

De katalanska supportrarna förbereder ett gigantiskt tifo med den katalanska rödgula flaggan, något som Barcelonas tränare Tito Vilanova parerar genom att tona ner det.

– Katalanska flaggor finns alltid på arenan när Barcelona spelar. Tifon har vi haft de senaste åren också, säger Tito Vilanova, som betonar att kvällens Clásico inte är en förlängning av det känsliga politiska läget i Katalonien.

”Ska spela match”

– Vi ska spela en fotbollsmatch, varken mer eller mindre, politiska beslut fattas på andra ställen. Jag tänker bara på att ta vår sjunde seger, ­säger Vilanova.

Lyckas han med det i kväll blir han först i klubbens historia med att inleda ligaspelet med sju raka segrar och förpassar dessutom Real Madrid till bakvattnet i jakten på ligasegern.

Efter den senaste tidens allt tydligare krav på självständighet från Katalonien är Tito Vilanova inte ensam om att försöka tona ner debatten och fokusera den enbart på fotboll. Gerard Piqué gick själv ut på Twitter i går och förklarade att han kände sig misstolkad i en intervju. ”Vad folk är sugna på att feltolka det man säger för att hetsa upp stämningen inför el Clásico. Det enda jag har sagt är att det mer och mer liknar en match mellan Katalonien och Spanien och att det inte borde vara så... Det är bara en fotbollsmatch” skriver Piqué som i går tränade med övriga lagkamrater och vars eventuella medverkan i matchen mot Madrid kommer att bestämmas i dag på morgonen.

”Ändrat attityd”

I Real Madrid förbereder man sig på att få utstå busvisslingar och ”anti-spanska” glåpord under matchen och enligt Marca blir klubbens president Florentino Pérez den som för Real Madrids talan i frågan. Enligt tidningen kräver flera inom klubben att deras president lämnar hedersläktaren om buropen och busvisslingarna blir för högljudda.

José Mourinhos Real Madrid har halkat efter i säsongsinledningen men har i kväll chansen att närma sig Barcelona.

– Spelarna har ändrat attityd och den senaste tidens segrar är tack vare dem. Jag har fullt förtroende för dem, säger Mourinho.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN