Hotet: Att erövra europeisk fotboll

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Redan köpt första ligan: ”Är bara början”

Kinesiska ligan har på senare tid värvat stora namn som Ramires och Gervinho. Nu har dessutom ett kinesiskt lampföretag köpt namnrättigheterna till den portugisiska andraligan.
Foto: TT och Twitter
Kinesiska ligan har på senare tid värvat stora namn som Ramires och Gervinho. Nu har dessutom ett kinesiskt lampföretag köpt namnrättigheterna till den portugisiska andraligan.

Kinas president Xi Jinping har lovat att storsatsa och i veckan blev Portugals andradivision uppköpt av ett kinesiskt lampföretag(!).

Samma företag kommer nu med en varning:

”Det här är bara början”.

Kinesisk fotboll växer så det knakar.

Fler och fler storspelare väljer spel i den kinesiska förstadivisionen; nyligen blev både Chelseas Ramires och Romas Gervinho klara för spel i Chinese Super League och på torsdagskvällen kom uppgifter om att PSG:s Ezequiel Lavezzi är på väg till Sven-Göran Erikssons Shanghai SIPG.

Samtidigt lovar president Xi Jinping att storsatsa på sporten. Fotboll är på väg att bli ett obligatoriskt ämne för landets alla skolelever. 20 000 skolor ska få planer att spela på och målsättningen är att fostra minst 100 000 nya spelare de kommande tre åren, skriver DN.

I nuläget harvar det kinesiska landslaget på 82:a plats på Fifas officiella världsrankning men en långsiktig plan finns för att förvandla laget till en reell titelutmanare i kommande VM.

– Om 15 år så slåss Kina om VM-guld, har Sven-Göran Eriksson tidigare sagt till Göteborgs-Posten.

LÄS OCKSÅ

”Svennis på jakt efter PSG-stjärnan” - Silly Season

Köper ligan

I veckan hände också något som på många sätt symboliserar Kinas storslagna planer. Visserligen handlar det ”bara” om den portugisiska andraligan, men för första gången någonsin har nu ett kinesisk företag klivit in och köpt namnrättigheterna till en Europeisk proffsliga. Segunda Liga kommer från och med nästa säsong att heta … Ledman Proliga.

Lamp(!)företaget Ledman har gått in som ny ägare och kom dessutom med ett minst sagt kontroversiellt krav: Deras tanke var att införa en ny regel i ligan som skulle ”tvinga” de tio mest populära lagen att ha minst en kinesisk spelare var i truppen. Samtidigt skulle kinesiska tränare få utvecklas i högstadivisionen. Allt för att främja kinesisk fotboll på sikt.

Detta krav har dock dragits tillbaka efter ramaskri bland det portugisiska spelarfacket, rapporterar Daily Mail.

”Bara början”

Ändå fortsätter Ledman att brösta upp sig.

På sin hemsida berättar de om sina långsiktiga planer.

”Projektet i Portugal är bara början på våra planer inom fotbollen. I framtiden kommer Ledman, via nya investeringar, att etablera sig än mer på den europeiska marknaden”, skriver man.

LÄS OCKSÅ

”Svennis på jakt efter PSG-stjärnan” - Silly Season

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.