Alfelt: Märkligt att de bara vinner med 1-0

Uppdaterad 2015-07-14 | Publicerad 2015-07-13

HELSINGBORG. Djurgården hakar på i guldstriden utan att behöva jobba för det.

Helsingborg bjöd på det mesta utom motstånd på sin hemmaplan Olympia.

Att det bara blev en 1–0-seger var märkligt. Djurgården dominerade totalt och hade också två klockrena stolpträffar men det var bara inhoppande skyttekungen Nyasha Mushekwi som kunde få bollen förbi Pär Hansson i HIF-målet.

Följ ämnen
Sportbladets Stefan Alfelt.

Prestationen var stabil och övertygande men Djurgården fick huseras som man ville på planen och därför är det svårt att dra några slutsatser om hur bra detta egentligen var. Ska man vara kritisk borde det oroa Pelle Olsson lite att matchen kunde få leva till slutsignalen.

Det finns ändå en trygghet i Djurgårdens spel som lovar gott inför fortsättningen. Lagdelarna är säkra i sina positioner från mittlåset med starke Omas Colley och Emil Bergström via Kevin Walker som håller tempo i anfallsspelet och de vassa kantspelarna Haris Radetinac och Daniel Berntsen som jag tycker var planens bäste spelare. Kreativ och fullständigt livsfarlig med sina inåtskruvade precisa hörnor.

Mushekwi tillför en dimension

Sam Johnson och Amadou Jawo är ett helt okej allsvenskt anfallspar men visst tillkom en dimension ytterligare när Mushekwi kom in i matchen.

Det sprudlar kanske inte om Djurgården men det är ett väl sammansatt lagbygge av ungefär samma typ som Göteborg och Norrköping. Ett lag som presterar utan att behöva lita till enstaka spelare, förutom Mushekwi då kanske.

Helsingborgs första halvlek var seg. Inget tempo i passningsspelet, stillastående fötter och ingen press på motståndarna som lugnt och stilla fick flytta boll inom laget utan att bli störda.

Märkligt nog fick man inte ut något av det skänkta övertaget. Jesper Arvidsson nickade över från några meter efter hörna. Kevin Walker sköt i stolpen från drygt 25 meter och Omar Colley hade satt ettan i första halvleks sista minut – om inte lagkamraten Haris Radetinac hade stått i vägen. Dessutom i offsideposition.

HIF-tränaren Henke Larsson var tvingad att hitta på något och bytte in två spelare direkt efter paus. Tyvärr tvingades han att byta ut den ende som gjorde något vettigt före paus, mittbacken Peter Larsson som skadades när han satsade för fullt i Djurgårdens straffområde för att försöka trycka in bollen.

Hösten kan bli tung för Henke

Första halvleks obefintliga mittfält splittrades upp. Victor Pálson tog Peter Larssons mittbacksposition. Astrit Ajdarevic klev in som tänkt spelfördelare i mitten medan Lalawélé Atakora, som varit helt misslyckad, fick gå ut och Jordan Larsson flyttades ned till vänsterkanten. Mikael Dahlberg tog Jordans plats bredvid Robin Simovic i anfallet.

Förändringar som såg ut att fungera. Helsingborg inledde andra halvleken med att plötsligt ha ett eget spel men Djurgården bytte in sin super-Mush, Nyasha Mushekwi, i 62:a minuten och i 67:e nicktouchade han in 1–0 efter en av Daniel Berntsens många fina hörnor.

Hösten ser ut att kunna bli riktigt tuff för Helsingborg och framförallt då för Henrik Larsson i sin dubbelroll som manager.

Som tränare måste han snabbt få till ett lag som fungerar betydligt bättre än det gör nu med brister i både anfallsspel och försvar. Laget saknar någon som balanserar och tätar ihop lagdelarna. Avståndet ner till de obehagliga strecken är inte långt nu.

Som ”sportchef” blir Henke förmodligen tvingad att försöka sälja spelare för att rädda klubbens ekonomi och då finns inte så många guldklimpar att dra in stora summor på. Lagets stjärna är målvakten Pär Hansson som har ett utgående kontrakt men också en jättelön som skulle vara tacksam för HIF att slippa.

Följ ämnen i artikeln