Glädjebesked för Sverige inför U21-EM

FOTBOLL

Det svenska U21-landslagets dröm om OS lever i allra högsta grad. England kommer inte att ansöka om en OS-plats vilket innebär att det åter igen blir lättare för Sverige att kvalificera sig för OS under sommarens EM-turnering i Tjeckien.

England som under OS tävlar som Storbritannien var först borträknat i konkurrensen om att kvala till OS under U21-mästerskapet. Därmed skulle Sverige få en enklare väg till Rio 2016. Men sedan beslutade det engelska fotbollsförbundet FA att de ändå skulle göra en ansökan om att få spela OS på både dam- och herrsidan. Engleska fotbollsförbundet skickade sedan en förfrågan till Wales, Skottland, Nordirland och Irland om att de skulle representera Storbritannien under OS. Men förslaget bemöttes negativt av ländernas förbund som tackade nej.

Utspel av walesisk ordförande

– Jag tror att det engelska förbundet inte kan acceptera eller tro på regler längre, sa walesiska fotbollsförbundets ordförande Trefor Lloyd Hughes under ett Uefamöte till Sky Sports.

Fifa hade tidigare sagt att en ansökan av FA endast skulle gå igenom om alla länder var överens. Enligt Sky Sports skrotas nu Englands OS-ansökan och de kommer därför inte vara med och kämpa om en OS-plats under U21-EM.

Det innebär att det som Sportbladet tidigare rapporterat kan räcka med en tredjeplats i gruppspelet för att det svenska laget ska få spela OS i Rio de Janeiro 2016.

Den svenska förbundskaptenen Håkan Ericsson har sagt att en OS-plats är den naturliga målsättningen i sommar.

Fyra lag från U21-EM går till OS.