Ingen symbol så tydlig för överheten som AIK

Det går tillbaka långt i tiden.

Det här att när AIK kommer till Kalmar för att möta Kalmar FF är det inte bara AIK mot KFF.

Det är överheten som kommer för att läxa upp landsorten, det är aristokratin mot underklassen, kungen mot allmogen.

Det är Gustav Vasa mot Nils Dacke.

Det kan tyckas vara överdrifter.

Men för Kalmarborna finns det ingen symbol så tydlig för överheten som AIK.

Det spelar egentligen ingen roll om AIK själva inte ser det på det här sättet. Det spelar ingen roll om spelarna i AIK inte är aristokrater och ättlingar i rätt nedstigande led från Gustav Vasa.

I Kalmar ser man det på det sättet.

Och det finns ju något i AIK:s framtoning som klubb som spär på allt det här.

Som om AIK tycker att de är aningen mer förmer än alla andra.

Och det är möjligt att Kalmar är landsbygd, det är möjligt att Nils Dacke och hans folk slogs mot kungens män med högafflar, det är möjligt att Stockholm är allt det som Kalmar inte är. Men ingen ska komma och trycka ner allt det där i halsarna på Kalmarborna.

Tycker Kalmarborna.

Imponerade näppeligen

Kalmar FF har haft en ryckig säsong hittills. Efter det hemska fjolåret - då KFF föll fritt i slutet av säsongen - har det handlat om att börja bygga något nytt. När sedan tre bröder Elm återförenades blev kanske förhoppningarna från omgivningen aningen för höga, aningen för snabbt. Det byggs nämligen fortfarande.

Ibland har det sett riktigt bra ut. Oftast i matcher på GFA:s frodiga gräsmatta. Ibland har det inte sett lika bra ut. Oftast i matcher på plastgräs på bortaplan.

Peter Swärdh, Kalmar FF:s tränare, talar innan matchen mot AIK om att vara aggressiva och intensiva, ”men utan att jaga”. Men publiken på GFA vill jaga.

Redan inledningsvis eldas publikens känslor på. Några tveksamma domslut som går i AIK:s favör får Kalmarpubliken att känna sig oerhört förfördelad.

Spelmässigt är det låst. Samlade lag. Och det är aktioner utförda med en fördröjning. Det ser lite…trött ut. I allmänhet.

Det har varit en stekande het dag i Kalmar. Kanske beror fördröjningen på det. Kanske beror fördröjningen på en slags rädsla att blotta sig.

Efter 30 minuter börjar Kalmar FF få ett visst grepp om matchen. Vinner lite fler dueller, lite fler andrabollar - det är väldigt mycket kamp! - och efter 37 minuter plockar Ismael upp bollen, accelererar, hittar in till Marcus Antonsson, som från nära håll stöter bollen över Oscar Linnérs ribba.

Efter paus fortsätter kampen. De längre bollarna. Nickduellerna. Andrabollspelet. Och övertaget svänger över i AIK:s favör. Det är inget stor övertag, men nästansituationerna är fler för gästerna.

Peter Swärdh sätter in fysiske Tor Öyvind Hovda, men Ebenezer Ofri och Dickson Paul Etuhu är ändå starkare.

Det är annars ett inte helt otacksamt läge för Kalmar FF att möta AIK. Som i torsdags var i Uleåborg i Finland och kvalade i Europa League mot finska jumbon Vasa. Insatsen imponerade näppeligen.

0–0 – helt okej

Det går att vrida och vända på för- och nackdelar. Men faktum är att AIK tvingats resa - först till Finland och nu till Kalmar och därmed fått begränsad tid att återhämta sig.

Och till det skadade sig U 21-landslagets målvakt Patric Carlgren i matchen mot Vasa och ersattes mot Kalmar FF av 18-årige Oscar Linnér, till vardags målvakt i AIK:s U 19-lag.

Men Oscar Linnér står pall. I ärlighetens namn utsätts han inte för ett våldsamt bombardemang. Kalmar FF har blott ett avslut på mål över 90 minuter. AIK har sex stycken.

Det är främst av allt en mittfältsmatch. En duellmatch.

Andreas Alm är nöjd med försvarsinsatsen och också med luftspelet, ”det kändes som om Kalmar FF blev allt längre ju matchen led”.

Och för Kalmar FF är det är ju ett bättre slut än det som Nils Dacke gick till mötes.

Han blev skjuten 1543 i en strid med Gustav Vasas män och hans huvud sattes upp på en påle vid en av portarna in till Kalmar stad.

Och för att vara på den säkra sidan satte Gustav Vasa Nils Dackes son i fängelse. Och lät honom svälta till döds.

Då ter sig 0-0 mot AIK helt okej.

HENRIK RYDSTRÖM

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.