”Det är hybris i IFK”

avMichael Wagner, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Räddade av frispark i skakig premiär

1 av 2

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Sebastian Eriksson sammanfattade sina första 45 minuter i IFK Göteborgs allsvenska premiär väl: ”Usla”.

45 något bättre minuter senare hade 26-åringen räddat laget med sin frispark till Thomas Rognes segermål.

– Vi är nöjda över segern, men inte helt med vårt spel, säger Rogne.

De 15 118 på Gamla Ullevi hade stora förhoppningar på topptippade IFK Göteborg i hemmapremiären mot Åtvidaberg. Men det förväntade storspelet uteblev. Istället var det närmare till krisrubrikerna efter de första 45 minuterna.

– Det är stressigt och hybris i IFK. Allt ska framåt varje gång. Jag vet inte om vi ska kalla det premiärnerver, sa C More:s expert Hasse Backe i halvtid.

”Det är lite nervöst”

Sebastian Eriksson skulle vara kreatören på mittfältet men misslyckades helt i första halvlek. 26-åringen, tillbaka i laget efter ett proffsäventyr i Cagliari, sammanfattade själv sina första 45 minuter kort: ”Usla”.

Det är knappast med toppbetyg IFK Göreborg lämnar premiäromgången. Trots det gör laget det med tre poäng. Efter 56 minuter var det just Sebastian Eriksson som slog den väl avvägda frisparken Thomas Rogne enkelt kunde nicka i mål. Detta sedan gästernas försvar lämnat IFK-värvningen från engelska Wigan helt ren vid bortre stolpen.

– Jag är lite överraskad att det är jag som avgör. Jag är ingen van målskytt, säger Rogne till Sportbladet.

”Inte nöjda med vårt spel”

– Vi är nöjda över segern, men inte helt med vårt spel. Samtidigt får vi inte ta bort Åtvidabergs prestation, de var bra. De försvarade sig djupt och tog bort hotet från våra kontringar, det som vi är bäst på. 

Lennartsson tycker att ni såg lite nervösa ut. Var det spänt?

– Självklart känner man lite anspänning, men personligen tycker jag att jag hittade rätt nivå. Jag kunde hantera det. Jag vill inte skylla på det att vi inte fick det att fungera helt ut. Det här var den första matchen av 30, det är en process och då var det viktigaste att vinna. 

IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson:

– Trots att många av dem har rutin tycker jag att vi var lite påverkade av anspänningen, att det var en premiär, speciellt i den första halvleken.

Vad sa du i pausen för att få dem att slappna av?

– Att släppa ner axlarna, att det bara vara att gå ut och köra på. Så som den här matchen blivit uppskriven så var det som om det bara fanns något för oss att förlora.

Vad betyder Sebastian Erikssons vänsterfot för er vid fasta situationer?

– Mycket. Den var bra på att träffa huvudet på Thomas Rogne. I första halvlek hade vi ett bra läge när Bjärsmyr nickade. Vi är glada över att vi har den vänsterfoten. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM