Mejla

Simon Bank

Bank: Zlatan? Just nu bara slipad affärsman

Den störste gläntar på dörren till VM, svarar på allt och inget och lämnar rummet med hundra frågor.

Var det ett pr-trick? En flirt? Varumärkesbyggande? Eller bara ytterligare ett coolt citat?

Ingen aning. Det var längesedan allt det där flöt ihop i multiindustrin AB Zlatan Ibrahimovic.

Häromåret flyttade jag från Årsta. Jag hade bott i söderort i femton år, trivdes utomordentligt, men stjärnglansen var det väl si och så med. Hade man tur kunde man se Linus Hallenius tuta på väg till Hammarbys träning.

Det gnistrar mer nu, så att säga.

Zlatan Ibrahimovic öppnar padel-hall. Paul Pogba är här. Henrik Larsson och Peter Forsberg kommer stormande.

Och jag tänker att det väl är symptomatiskt att det är just Pogba som ställer upp, det ramar liksom in hela den här bombmattan av kittlande uttalanden som Zlatan levererar på uppstuds.

Ny tv-serie i Frankrike

I helgen är det premiär för Pogba Mondial, en ny tv-serie på franska Canal Plus. Den ska följa Frankrikes mittfältsstjärna inför VM, och visa upp delar av hans liv. I trailern öppnar han dörren till sin privata biosalong hemma i lyxvillan. Pogcinéma, i the PogHouse, förklarar man. Ett avsnitt i le PogSérie. Och ni har väl inte glömt rörelserna till le PogDance?

Dansen, huset, tv-serien, attityden.

Var börjar varumärket och var slutar fotbollsspelaren?

På något vis har de där frågorna redan spelat ut sin roll, för ingen verkar ha någon som helst aning om vad som är vad. Välkommen in i speglarnas sal, där allt är ett spel om marknadsandelar och utrymme.

Något ska säljas, Zlatan Ibrahimovic säljer Zlatan Ibrahimovic. Och det är klart att vi köper.

Utöver det faktum att han som hårdvara – Sveriges kändaste människa, Sveriges genom tiderna mest berömde idrottare och Sveriges störste fotbollsspelare någonsin – är svårslagen så är han också väldigt skicklig på det här.

Charmig, smart, kvick, avslappnad, leende. ”Slagfärdig” som de hade sagt om padelhallen legat i Göteborg.

Får ett fotbollsland att vibrera

När han pratat färdigt fick vi fundera en stund på vad han egentligen sagt.

Visst sjutton sa han att han inte stängt dörren till landslaget? Jo. Ja. Eller? Jo, faktiskt, det gjorde han verkligen.

Vem som helst – och Zlatan mest av alla – inser att en gläntad Ibrahimovic-dörr med ett par månader kvar till VM kommer att få ett helt fotbollsland att vibrera.

Jag tyckte det var uppenbart att han verkligen är sugen på VM, men det är svårt att ens föreställa sig vilken situation landslagsledningen skulle hamna i om han anmäler sitt intresse i elfte timmen.

Ska Janne Andersson säga ”nej tack” till Sveriges ende världsstjärna? ”Jag har ju Isaac Kiese Thelin här”. Tänk er spänningsfältet runt truppen efter det beskedet. Eller – ska han skulptera om en hel bragdtrupp för att en pensionerad larger-than-life-anfallare bestämt sig för att han saknar landslaget? Tänk er risken han skulle ta genom det.

– Vi får se, vi får se, det är en svår fråga, sa Zlatan Ibrahimovic i sin padelhall.

Han vet ju att det inte stämmer. Det är en väldigt enkel fråga just nu, just här, och landslagets huvudtränare har redan svarat på den.

Zlatan kunde nöjt sig där

Janne Andersson säger att det inte är aktuellt att ens diskutera Zlatans återkomst, eftersom han a) inte spelar fotboll, b) inte ändrat sitt beslut att sluta i landslaget.

Och det är ju där vi befinner oss nu. Allt annat är irrelevant.

Zlatan kunde nöjt sig där, för han sa ju de där sakerna också: att han måste spela fotboll igen innan det kan bli aktuellt med landslagsfokus.

Men eftersom AB Ibrahimovic måste få sitt passade han samtidigt på att glänta lite på spekulationsdörren, och det gör han inte för landslagets skull, utan för varumärkets.

Nu skriver alla ännu mer om en padelhall, nu får landslagsfolket svara på Z-frågor ytterligare en månad.

När Sverige bragdkvalade sig till VM la Zlatan ut en bild på instagram och kallade laget Zweden. Marcus Berg hann inte ens torka tårarna på San Siro innan Mino Raiola hade lovat att han skulle leverera Zlatan till VM, om det bara var upp till honom. Den självupptagna tondövheten just den kvällen slog alla former av rekord.

– Jag känner mig levande när allt snack surrar, säger Zlatan Ibrahimovic nu.

Om han verkligen kommer tillbaka, gör comeback i VM, och ger ett fungerande, renoverat svenskt landslag tillgång till sin gamla sagolika trollkarlshatt kan vi åka till Ryssland med alla världens förhoppningar.

Men då är du, nu är nu, och just här har vi just nu faktiskt bara en skadad fotbollsspelare/slipad affärsman som spelar padeltennis och flinar åt oss.

Hur går stegen till the Zlatan-danze nu igen?

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.