Så ska Lotta lyfta

Medspelarna videogranskar Schelin för att hjälpa henne till fler chanser: ”Vi måste utnyttja henne”

Lotta Schelin har varit osynlig hittills i VM.

Inför mötet med Australien har de svenska mittfältarna ­videogranskat sin egen anfallare för att hjälpa henne till mer målchanser.

– Vi måste kunna utnyttja ­henne på ett bättre sätt, säger Lisa Dahlkvist.

Statistik kan vara förrädisk, men det finns siffror som är s­våra att ducka för.

4 Antal skott som Lotta S­chelin har skjutit hittills under VM: 1.

4 Antal skott på mål: 0.

Nej, i de två första matcherna har skyttedrottningen från EM 2013 inte hamnat i tillräckligt många målchanser för att svenskorna ska vara nöjda. Lilie Persson tycker inte att ineffektiviteten är Lottas fel, utan en konsekvens av landslagets skakiga vår. När nyckelspelare skadat sig och uppställningen ändrats har anfalls­träningen blivit lidande.

– Det är inte så konstigt att det inte har kommit igång än, för vi har prioriterat försvarsspel. Det är något alla elva ägnar sig åt, även Lotta Schelin, säger den assisterande förbundskaptenen.

”Alltid full fart framåt”

I morgon möter Sverige Australien i gruppspelets sista match. En poäng räcker sannolikt för avancemang till åttondelsfinal, men ­laget kommer ändå att sätta upp taktiken för att gå för seger.

– Vi är ett sådant lag som alltid försöker ha full fart framåt, för när vi inte har farten i spelet framåt blir vi fort lite stillastående och passiva, säger Lilie Persson.

Ska Lotta Schelin komma igång krävs bättre samspel med mittfältet. Lisa Dahlkvist berättar att hon inför mötet med Australien ser igenom videomaterial på Lotta för att tydligare se hur, var och när bollarna ska slås.

– Att kolla på tidigare matcher och se vilka ytor hon rör sig i, var det har funnits luckor, det är något vi kollar på, säger Dahlkvist.

”Hon är i bra form”

Vad har saknats hittills?

– Det är lite boll på fötterna. I varje fall från min sida. Att hitta henne i ett tidigare läge så att hon får möjlighet att vända upp eller spela ett väggpass med ­Sjögran.

Hur viktigt är det att få igång Lotta?

– Jag tycker att hon är i bra form, men sedan måste vi kunna utnyttja henne på ett bättre sätt. Jag hoppas att det kommer ju fler matcher det blir.

Så har Lotta Schelin spelat i tidigare mästerskap

OS 2004: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Ut i semifinal mot Tyskland.

Speltid: Två inhopp

Mål: 0.

Lotta är med för att se och lära. Och jo, hon ser, hon lär. Dessutom visar hon med ungdomligt driv att det ska bli fler mästerskap.

EM 2005: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Brons.

Speltid: Två matcher från start, ett inhopp.

Mål: 0.

Schelin tar sig in i startelvan och får spela på en kant. I de två första matcherna blir hon utbytt, sedan blir det bänken.

VM 2007: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Utslagna i gruppen.

Speltid: Tre matcher från start.

Mål: 2.

Två mål i tredje matchen, den mot Nordkorea. Men två svaga insatser i början av mäster­skapet drar ner betyget till en svag trea.

OS 2008: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Ut i kvartsfinal mot Tyskland.

Speltid: Fyra matcher från start.

Mål: 3.

Hanna Ljungberg har slutat, men Lotta Schelin plockar upp manteln och är den världsanfallare och lekkamrat till Vickan Svensson som Sverige behöver.

VM 2011: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

VM-brons.

Speltid: Sex matcher från start.

Mål: 2.

Målmässigt ser det månne blygsamt ut, men på planen dominerar Lotta Schelin och är den enskilt största till bakom medaljen. Given i turneringens världslag.

OS 2012: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Ut i kvartsfinal mot Frankrike.

Speltid: Fyra matcher från start.

Mål: 2.

Sveriges tidigare så offensiva 4-3-3 liknade mer ett 4-5-1. Eller ska vi säga 4-5-------1? Längst upp på topp, som en ensam ­satellit, stretade Schelin på.

EM 2013: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Brons.

Speltid: Fem matcher från start.

Mål: 5.

En spelare som överlägset vinner mästerskapets skytteliga är fem plus. En missad straff i premiären och ett bortdömt mål i semin förändrar inte det faktumet.

Schelins skräck­siffror i VM 2015

VM 2015:

Mål: 0.

Assist: 0.

Skott: 1.

Skott på mål: 0.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.