Här hoppar åskådaren in som fjärdedomare

FOTBOLL

När assisterande domaren skadade sig under Norwich–Preston fanns bara en sak att göra.

Fanns det någon på läktaren som kunde rycka in, kanske?

Jodå, sa en snubbe i jeans och hoppade ner på gräset.

En tråkig mittenmatch i engelska andraligan, säger du?

Livets mest spektakulära ögonblick, säger en supporter som fick en alldeles särskild roll.

Mittenmötet mellan Norwich City och Preston North End stod 1–1 i slutskedet när en skada inträffade. Inget ovanligt i sig, inte om det hade rört sig om en hårdjobbande mittfältsmotor eller en djupledslöpande måltjuv, men han som sträckte sig var linjeman.

Var intervjuad i matchprogrammet

Den assisterande domaren linkade av gräset med vad som verkade vara en sträckt ljumske. För att täppa till luckan tog fjärdedomaren över flaggan. Men vem skulle ta över hans sysslor, framför allt ansvaret att lyfta ljustavlan, när det saknades reserver på Carrow Road?

Åskådaren David Thornhill anmälde sig som frivillig. Han är utbildad domare och så hängiven supporter av ”The Canaries” att han av en tillfällighet var intervjuad i matchprogrammet samma dag.

Huvuddomaren Tim Robinson godkände den uppenbart partiske fjärdedomaren, så länge som han matchade sina jeans med en neutral jacka i stället för Norwichs gulgröna ställ. Hela förfarandet tog så lång tid att supportern snart fick utföra sin första (och i ärlighetens namn enda) domarsyssla för dagen.

Med Robinsons godkännande lyfte han ljustavlan och meddelade att det skulle spelas tio tilläggsminuter. Trots frikostigt med speltid blev det inga fler mål, så matchen slutade 1–1 och lagen ligger still på plats 13 och 14.

”Inte mitt stoltaste ögonblick”

Matchen spelade i lördags och ett dygn efteråt berättar David Thornhill om sitt nyvunna kändisskap.

– Det är galet och jag är överväldigad över uppmärksamheten, om jag ska vara ärlig, säger han till lokaltidningen Eastern Daily Press.

Thornhill har varit fjärdedomare tidigare, men aldrig i en match som han anlände till som supporter. Han ser hela inhoppet som en skojig incident, men hade gärna sluppit en liten detalj vid själv ombytet till domarjacka.

– Att se mitt bröst på morgon-tv var inte mitt stoltaste ögonblick.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM