Andreas Granqvist får Guldbollen 2017

”Finaste pris man kan få”

avAndreas Käck, Fredrik Jönsson

FOTBOLL

Andreas Granqvist bröt Zlatans svit och tog hem Aftonbladets Guldbollen.

Nu tänker han ha den bredvid sig i sängen.

– Frugan får nog sova i gästrummet i några nätter, säger Granqvist.

Zlatan Ibrahimovic har prenumererat på Aftonbladets Guldbollen. I fjol vann han priset för tionde året i följd, totalt har det blivit elva vinster. Men 2017 bröts anfallarens svit.

Andreas Granqvist, som har varit kapten för Sverige under det imponerande VM-kvalet, fick ta emot Aftonbladets Guldbollen. Han var överlycklig och stolt efteråt.

Bästa året i karriären

– Det känns bra. Zlatan har vunnit tio år i rad, elva totalt. Det här är en väldigt stor ära. Jag är otroligt stolt. Det är det finaste priset man kan få, säger Granqvist på presskonferensen.

Han stod för två fantastiska insatser mot Italien i VM-playoff. Det var också efter de matcherna som han första gången trodde att han kunde vinna Aftonbladets Guldbollen.

– Det är inget jag har fokuserat på. Men det var mycket snack efter Italien, att jag var aktuell för priset. Jag är glad och stolt att juryn valde mig. Jag har kämpat hårt för att hjälpa laget på bästa vis, säger Granqvist, som menar att 2017 är hans bästa år i karriären.

– Ja, utan tvekan. Vi nådde VM med de förutsättningarna, ny förbundskapten och flera spelare slutade. Det var en otroligt tuff grupp och sedan fick vi de svåraste motståndet i playoff med Italien. Det är mina bästa två i landslaget någonsin. Jag är otroligt stolt och glad, alltid kul att få uppskattning.

Såg Forsberg som favorit till priset

Enligt Sportbladets läsare skulle priset ha gått till Emil Forsberg. Det var också en av Granqvists stora favoriter.

– I början av förra landslagssamlingen hade vi en mixad zon och då fick jag frågan. Jag tycker att ”Foppa” har varit väldigt bra, han vann assistligan i en tuff ligan i ett på pappret sämre lag. ”Foppa” var för mig en bra kandidat. Att jag får priset idag är jag väldigt stolt över med tanke på konkurrensen som fanns.

– Vi har haft en kille (Zlatan) som har tagit det ganska många år på raken. Nu när han fick den oturliga skadan och var borta i sju månader så fanns det ett litet hopp. Men jag har inte tagit ut något i förskott, att jag skulle stå här i dag. Man blir bättre med åren, jag har utvecklats mycket de sista åren. Kaptensrollen betyder väldigt mycket, jag har växt mycket med den.

Aftonbladets Guldbollen betyder som sagt väldigt mycket. Han tänker förvara den nära kroppen den närmaste tiden.

– Frugan får nog sova i gästrummet några nätter. Den kommer ligga bredvid mig i sängen.

De har vunnit Guldbollen mer än en gång 00:40