Liverpool-spelaren lämnas hemma – av säkerhetsskäl

Xherdan Shaqiri följer inte med till Serbien

Publicerad:
Uppdaterad:
Xherdan Shaqiri följer inte med Liverpool till tisdagens bortamöte i Champions League
Foto: PAUL ELLIS / AFP
Xherdan Shaqiri följer inte med Liverpool till tisdagens bortamöte i Champions League

FOTBOLL

Liverpools schweiziska stjärna Xherdan Shaqiri följer inte med laget till tisdagens bortamöte mot serbiska Crvena Zvezda.

Mittfältaren har kosovoalbanska rötter och har tidigare firat landslagsmål med en kontroversiell gest som retat flera serber – klubben vill därför inte riskera spelarens säkerhet.

– Vi älskar honom och han kommer att spela för oss många gånger, men inte på tisdag, säger Jürgen Klopp.

Liverpool har exkluderat sin schweiziska yttermittfältare Xherdan Shaqiri, 27, från den Champions League-trupp som reser till Belgrad i dag för att möta Crvena Zvezda (Röda Stjärnan) i tisdagens Champions League-omgång.

The Telegraph skrev tidigare under dagen att lagets tyske tränare Jürgen Klopp var tveksam till att låta Shaqiri följa med på grund av spelarens kosovoalbanska bakgrund.

Han hamnade i blåsväder under sommarens VM efter att ha firat ett mål för Schweiz genom att teckna den dubbelhövdade örnen i den albanska flaggan – någonting som inte alls uppskattades av Serbien och Fifa.

Foto: Laurent Gillieron / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Xherdan Shaqiri firade ett mål genom att teckna den dubbelhövdade örnen under VM i somras.

Vill inte riskera hans säkerhet

Kosovo är en före detta serbisk region som är erkänt självständigt av en majoritet av alla FN:s stater, men inte av Serbien.

Trots att Shaqiri själv säger att han inte är orolig för att resa till landet så väljer nu klubben att låta honom stanna i Liverpool för att inte riskera hans säkerhet.

– Det är en situation där vi åker till den fantastiska staden Belgrad som ett fotbollslag som ska spela fotboll. Vi har hört och läst spekulationerna om vilken form av mottagande som ”Shaq” skulle få och trots att vi inte vet vad som skulle hända vill vi åka dit och fokusera 100 procent på fotboll, säger Klopp enligt Sky Sports.

”Han accepterar det”

– Vi vill visa vår respekt och därmed undvika all form av distraktioner som skulle ta fokus från fotbollsmatchen. Så av den anledningen är ”Shaq” inte delaktig under matchen och han accepterar det och förstår det. Vi älskar honom och han kommer att spela för oss många gånger, men inte på tisdag, fortsätter Klopp.

Liverpool leder för tillfället grupp C före tvåan Napoli. PSG ligger trea och Crvena Zvezda är sist i gruppen.

Även Jordan Henderson missar matchen på grund av en skada. Men Naby Keita and Dejan Lovren är tillbaka i truppen igen efter en tids frånvaro.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.