”Jag är 17 år och ingen frälsare”

FOTBOLL

Robin Söder tonar ned förväntningarna

Foto: Robin Söder har gått från ungdomstalang till en viktig pusselbit i IFK Göteborgs lagbygge på bara ett par veckor.

GÖTEBORG. Han har bättre meriter än vad Zlatan Ibrahimovic hade som 17-åring och är en av de största talangerna svensk fotboll har fått fram på åratal.

Men vem är egentligen killen som var helt okänd för fyra veckor sedan?

För Sportbladet berättar Robin Söder om mediebojkotten, pressen, pengarna, framtiden, likheten med Johan Elmander och varför han nobbade Liverpool och Ajax.

– Jag är 17 år och ingen frälsare, säger IFK Göteborgs nya stjärnskott.

Han börjar känna sig bekväm framför kameror och bandspelare. Annat var det för ett par veckor sedan när IFK Göteborg mötte Djurgården på Råsunda. Vid ställningen 1–1 chansade Blåvitts tränarduo och bytte in en blond ynglig med nummer 29 på ryggen. På stopptid gjorde Robin Söder 1–2 och grejade tre poäng.

Efteråt ville förstås alla prata med den på förhand högst oväntade matchhjälten. Men lika oväntat nobbade han alla intervjuer.

– Jag satt och skakade i omklädningsrummet. Det var väldigt sjukt. En dröm hade gått i uppfyllelse och att få avgöra mot Djurgården var pricken över i:et. Men före matchen hade jag nästan inte varit med i media någonting och nu ville TV4 att jag skulle komma till deras studio med en gång. Jag kände mig inte bekväm helt enkelt och då sa jag ifrån. Jag säger alltid vad jag tycker och det var ett självklart beslut.

Tre mål senare, två i allsvenskan och ett mot Murata i Champions League-kvalet, sitter Robin Söder lugnt tillbakalutad på en trästol utanför Kamratgården. Till synes oberörd av succén och all uppståndelse.

”Har varit väldigt lugnt”

Hur har ditt liv förändrats den senaste månaden?

– Man får prata mer med media och det är lite mer ståhej runtomkring, men annars har det inte förändrats så jättemycket.

Får du skumma telefonsamtal?

– Det har varit väldigt lugnt. Men är det skyddat nummer svarar jag inte. Man vet ju inte vad det kan vara för något.

Blir du igenkänd på stan?

– Jag har fått några blickar från folk som jag tror känner igen mig. Men de vågar väl inte säga något.

Trots att han har bott i Magra utanför Alingsås större delen av sitt liv lyser den bohuslänska dialekten igenom. Åren i Ellös på Orust har satt sina spår. I vintras lämnade han Stenungsunds IF:s division 3-lag för IFK Göteborgs u-trupp. Målsättningen var att få träna med a-laget under säsongen.

Det är dagen efter matchen mot FC Basel i Champions League-kvalets andra omgång (1–1). Söder gjorde en briljant första halvlek men var ändå ”jävligt missnöjd” med sin insats.

– Men i dag är jag inte lika missnöjd som i går. Men jag föll ur matchen alldeles för enkelt och för tidigt. Jag kunde gjort bättre ifrån mig.

Du tillhör formellt u-truppen och mötte välbetalda fullblodproffs. Du tog för dig ordentligt, var kommer respektlösheten ifrån?

– Det är väl bara att gå in och köra. De är ju bara människor de också. Det var som vilken match som helst, nästan. Tycker tränarna att jag är tillräckligt bra för att spela ska jag visa att de gjorde rätt som satsade på mig. Och jag själv vill ta reda på hur bra jag är.

”Väldigt nöjd att jag valde Blåvitt”

Ja, hur bra är Robin Söder egentligen? Han är dominant i P17-landslaget, har gjort nio mål på 19 landskamper och följs av europeiska toppklubbar. Han har jämförelsevis bättre meriter än vad Zlatan Ibrahimovic hade i samma ålder, och förra hösten var Liverpool, Manchester City, Ajax och Heerenveen intresserade.

– Men det var ingenting för mig. Jag är ganska hemkär och det var ett stort steg för mig att bara flytta ner hit till Göteborg. Men jag är väldigt nöjd att jag valde Blåvitt.

Vad skulle du säga om det kom ett bra bud redan nu i sommar?

– Tack, men nej tack. Jag känner att jag har mycket kvar att ge här hemma. Det är absolut för tidigt att flytta utomlands nu.

Hur går det med förhandlingarna om ett a-kontrakt?

– Jag vet inte om jag får säga något om detta, men Håkan (Mild, sportchefen) har sagt att vi ska skriva ett. Men inte just nu eftersom det är så många matcher. Jag hoppas att det blir snart i alla fall.

Hur viktiga är pengarna?

– Jag har så att jag klarar mig och det är väldigt skönt. Fotboll är så kul och får jag pengar för det är det bara en bonus.

Men du ska väl kunna försörja dig på fotbollen under lång tid framöver?

– Det är det jag vill. Men pengarna förändrar väl inte ens liv. Till viss del kanske, men man förändras inte som person om man har mycket eller lite pengar. Hoppas jag i alla fall. Man blir ju inte kung bara för att man tjänar mycket pengar.

Beskriv din spelstil.

– Jag är ganska rapp. Okej spelsinne. Målfarlig. Det är vad jag tycker.

Vad kommer snabbheten och tekniken ifrån?

– Det vet jag inte. Det har bara funnits där sedan jag var liten. Bra gener kanske. Pappa spelade i division två 1990. Han var ganska duktig tror jag men sedan fick han ungar och grejer och då fick han lägga ner.

Vilken känd spelare är du mest lik till spelsättet?

– Svårt att säga. Finns många man vill vara lik, men lite Elmander-stuket kanske, fast jag är säkert 20 centimeter kortare än han. Han har bra målsinne och är väldigt snabb.

”Behöver ett par kilo till”

Vad kan du förbättra?

– Förstatouchen, mitt passningsspel, tillslaget och jag behöver få ett par kilo till på kroppen. Det är väl det jag främst behöver jobba på till nästa säsong.

Med framgångarna kommer det förväntningar och krav från omgivningen. Hur ser du på det?

– Nu har jag gjort mål i tre allsvenska matcher i rad och folk vill säkert att jag gör ett fjärde, femte och sjätte också. Men jag måste se det på ett enkelt sätt. Jag är 17 år och ingen frälsare. Så länge jag kan bidra med något är jag väldigt glad. Och de största kraven ställer jag på mig själv. Man ska nog inte lyssna för mycket på vad andra tycker och säger. Det kan ställa till det. Jag vet själv om jag gjort en bra eller dålig match.

Som jämförelse spelade inte Zlatan i allsvenskan när han var 17 år.

– Man har olika utvecklingskurvor. Jag läste att Henke Larsson inte var med i något distriktslag när han var yngre. Många kanske är kortväxta i tonåren men när de är 20 kanske de växer tio centimeter och får mer kött på benen. Man utvecklas olika från person till person.

Har du pratat med Jörgen Lennartsson?

– Vem är det?

U21-landslagets förbundskapten och baserad i Göteborg.

– Nej, nej, det har jag inte gjort.

Det borde väl inte ligga alltför långt fram i tiden?

– Jo, det gör det nog. Unga spelare brukar vara instabila och formen skiftar från vecka till vecka. Det är absolut inget jag tänker på och det finns många bra spelare som är äldre än mig. Det är inget mål att få spela U21-EM på hemmaplan nästa år, men visst hade det varit kul.

I dag möter IFK Göteborg och Robin Söder Malmö FF hemma på Ullevi.

Röster om Robin:

Håkan Mild, sportchef IFK Göteborg:

–Klart vi kommer att diskutera ett a-kontrakt för Robin framöver. Men just nu är det många matcher och det får gå före. Han är en naturbegåvning och har alla förutsättningar att bli riktigt, riktigt bra. En lugn och fokuserad kille. Om vi fått något bud på honom? Nej, ingen har ringt än.

Jörgen Lennartsson, förbundskapten U21-landslaget:

– Robin är en mycket spännande spelare som vi följer med stort intresse. Han har de flesta egenskaper som behövs i dagens fotboll. Han är snabb, teknisk, har bra speluppfattning och visar även prov på mod och respektlöshet. Men man måste komma ihåg att Robin bara spelat ett fåtal allsvenska matcher och har lång väg kvar. Men han är ödmjuk och det är en viktig ingrediens. Är han bara tillräckligt bra kommer han snart med i U21-landslaget. Åldern har ingen betydelse.

Ola Frithiofson, ordförande Morlanda Goif:

– När han kom till oss var han en liten pojke på tio år. Redan då var det bara att slå upp bollen till honom så blev det mål. Han har alltid gjort hälften av lagets alla mål i de olika åldersklasser han spelat i. Robin är blyg och tillbakadragen, men absolut ingen man sätter sig på. Han har integritet, är klok för sin ålder och har en förmåga att inte göra saker och ting större än vad de är. Robin har alltid varit en extrem talang, men jag är ändå förvånad över att det gått så fort för honom att slå sig in i IFK Göteborgs a-lag. Man undrar ju om det finns något tak för grabben.

Årets stjärnskott

Robin Söder, 17 år

IFK Göteborg

4 matcher 3 mål

Agon Mehmeti, 18

Malmö FF

10 matcher 2 mål

Joel Ekstrand, 19

Helsingborgs IF

13 matcher 0 mål

Marcus Nilsson, 20

Helsingborgs IF

4 matcher 0 mål

Anel Raskaj, 18

Halmstads BK

13 matcher 0 mål

Emir Kujovic, 19

Halmstads BK

15 matcher 1 mål

Allagie Sosseh

Hammarby IF

5 matcher 0 mål

Sebastian Rajalakso, 19

Djurgårdens IF

14 matcher 5 mål

Mikael Lustig, 21

Gif Sundsvall

16 matcher 1 mål

Linus Hallenius, 19

Gif Sundsvall

14 matcher 2 mål

ARTIKELN HANDLAR OM