”Tigern” klar för Djurgården

avStaffan Dickson

Han kom till Djurgården i somras och tränade med laget hela hösten.

Nu har den zambiern Edward ”Tigern” Chilufya, 18, skrivit på ett fyraårskontrakt med klubben.

– Jag har tagit tid på mig och känt ett stort förtroende för Djurgården som har tagit väldigt väl hand om mig, säger den kvicke anfallsspelaren.

Edward Chilufya fick sitt genombrott när hans Zambia för knappt ett år sedan vann afrikanska U20-mästerskapen på hemmaplan. Chilufya gjorde fem mål och vann skytteligan.

Efter turneringen ryckte flera klubbar i talangen, bland andra ryktades spanska Celta Vigo visa intresse. Även Djurgården hade koll på Chilufya och nu står det klart att han kommer spela för Stockholmsklubben.

Den snabbe anfallsspelaren, som gärna utgår från en kant, har skrivit på ett fyraårskontrakt.

– Det känns väldigt bra att få skriva på för Djurgården. Det här är mitt första kontrakt med ett europeiskt lag och det är stort för mig, säger han till Djurgårdens hemsida.

Var med på lägret

Enligt klubben är han redan en i gänget på träningsanläggningen Kaknäs.

– Jag kom hit i juni förra året, var här till november och var dessutom med på lägret i Sydafrika så jag har lärt känna laget och alla i Djurgården bra. Kvaliteten på spelarna och ledarna är hög, alla är vänliga mot mig och jag trivs bra på träningarna. Så det här kommer att bli bra, säger han.

Edward Chilufya är fostrad i Mpande Academy i Zambia.

– Jag är kvick och snabb med bollen. Bra på att dribbla och skapa chanser, det är väl mina starkaste egenskaper om jag ska lyfta fram några, säger ”Tigern”.

”Tigern” eller ”Chili”

Angående smeknamnet säger han att det varken handlar om hans snabbhet eller giftighet framför mål.

– Det var min lillebror som tyckte att jag påminde om Timothy Mwitwa i Chipolopolo (Kopparkulorna, Zambias landslag) som hade det som smeknamn och sedan dess har jag kallats för det. Det hänger kvar än i dag även om jag oftast kallas för ”Chili” av lagkompisarna på Kaknäs.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson är glad över att affären äntligen är i hamn.

– Det har inte varit lätt för honom att sväva i den här ovissheten men han har hanterat det på ett fantastiskt sätt och jag har stor respekt för det. Nu ska han få utvecklas hos oss i lugn och ro och det ska bli spännande att följa honom framöver.

ARTIKELN HANDLAR OM