Därför fick Norling gå

avJonatan Fast

”Dålig stämning, dåligt ledarskap och risk för att tappa spelare” bakom tränarens fall

Mystiken är över. Nu släpper AIK de hemliga skälen till varför Rikard Norling sparkades.

– Den dåliga stämningen, att vi riskerade att tappa spelare och Norlings ledarskap var skälen till beslutet, säger Per Bystedt.

Foto: Rikard Norling.

AIK Fotboll AB:s styrelseordförande Per Bystedt ville inte först kommentera i detalj varför man sparkade Norling och ersatte honom med Mikael Stahre.

Sämre ledarskap

Men under en kortare paus mitt under gårdagens öppna supportermöte ändrade han plötsligt åsikt.

– Vi konfererade lite om hur vi ska göra. Jag tycker personligen att det är en jobbig fråga som arbetsgivare, men jag förstår varför den ställs. Vi gjorde en egen analys och vi kom fram till att stämningen på Karlberg inte var bra, ledarskapet var inte bra, det har varit bra men har blivit sämre.

Svårt få nya spelare

– Det fanns en risk för oss att förlora spelare och det fanns även svårigheter att rekrytera nya. Rätt eller fel, det var det vi ställdes inför. Vi tog beslutet efter en väldigt jobbig diskussion, så var det, säger Per Bystedt.

”Ställdes ultimatum”

Innan mötet tog slut poängterade han också följande:

– Jag vill bara understryka att Rikard Norling inte får gå av personliga skäl. Jag tror inte någon i AIK tycker illa om Rikard. Från Rikard ställdes ett ultimatum, det ställde saker på sin spets. Det har varit tjafs i sportrådet men det har inte varit en styrelsefråga förrän på slutet av säsongen.

Medieuppgifter har gjort gällande att Bystedt förbjudit Norling att prata med vissa supportergrupper.

– Det förnekar jag. Det där är ett jävla skitsnack. Problemet är att jag fick veta det bakvägen, det är annars helt okej att träffa supportergrupper. Men vi bestämde internt att vi alltid skulle diskutera detta med varandra först för att undvika onödigt surr, säger Bystedt.

ARTIKELN HANDLAR OM