Allsvenskan i fotboll

Våga använd Quirino – och gör det rätt

Av: 

Jonatan Fast

FOTBOLL

Jag gillar också karaktär. Men till vilket pris?

Det behövs trots allt målskyttar för att göra mål.

Så, Siggi Jónsson och Paul Lindholm: våga använd Thiago Quirino – och gör det rätt.

Han löper inte lika bra eller lika gärna som Mattias Jonson och Jones Kusi Asare gör utan boll. Och det skiljer en evighet i kompetens mellan honom och Mikael Dahlberg när det kommer till huvudspel. Men det går inte att försvara sig till ett SM-guld.

Du måste ha spelare som har vant sig vid att det är skönt att göra mål. Thiago Quirino må se slapp, slö, oinspirerad och hängig ut ibland. Och han har väl kommit försent till någon fysträning för mycket. Men han var Djurgårdens bästa målskytt förra säsongen med sina åtta mål. Trots att han bara fick starta fem matcher. Och jag tror inte på tur eller otur.

Målen gjorde han tack vare att han är en duktig målskytt. Tittar man på Djurgårdens startelva i går så är det en orgie i testosteron, svett, tacklingar och karatesparkar á la Jan Tauer. Quirinos snälla ansikte kanske inte passar in där. Men mot Gais lyckades inte Djurgården spräcka Dime Jankulovskis nolla trots 17 avslut mot mål. Då är det inte tränarens spelidé det är fel på. Då är det spelarnas avslutskvalitéer som är för dåliga. Quirino hade kompletterat Mikael Dahlberg bättre än vad Mattias Jonson gjorde i går.

Möjligheterna hade blivit fler. Dahlberg, i går i en släpande targetplayerroll, är i en ruggig form och måst ha en kvick, djupledslöpande striker som går på hans nicktouchar.

När sedan tillfället ges...en tanke till sandstränderna i Brasilien senare...är det mål. Men som Jonson levererade i går måste han få vara kvar på planen. På Andrej Komacs bekostnad. Landslagets förre löpfetischist tillför ett offensivt driv på det centrala mittfältet som Komac saknar.

Till sist kan jag bara konstatera att Aki Riihilahti efter matchen stod med tårar i ögonen och berättade för ett gäng reportrar att det inte blir något mer spel innan uppehållet. Men å Djurgårdens vägnar är jag inte speciellt orolig. Sölvi Ottesen visade i går att han kan axla den defensiva mittfältsrollen på ett utmärkt sätt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Djurgårdens IF

Djurgårdens IF Fotboll