IFK Göteborg

Underkänt, Blåvitt

FOTBOLL

Miljonköp, drömlöner och tunga namn.

IFK Göteborgs storsatsning gav eko i fotbolls-Sverige.

Men 13 omgångar senare är fiaskot ett faktum.

Sportbladets Markus Wulcan har granskat och betygsatt alla Blåvitt-värvningarna.

Nordin Gerzic, 28 ➕

Köptes för: Cirka sju miljoner kronor.

Matcher/mål: 11/0.

Matcher från start: 6.

Här gjorde Blåvitt en jätteinvestering trots att man hade den mycket lovande och redan etablerade Joel Allansson, som dessutom är nio år yngre, på samma position. Kom otränad efter skada och har inte levererat, men ser piggare och piggare ut och verkar vara på gång.  Vill mycket och det är definitivt inget fel på inställningen.

Daniel Sobralense, 29 ➕

Köptes för: Gratis.

Matcher/mål: 7/2.

Matcher från start: 7.

Var rent ut sagt dålig under vintern och våren. Var bänkad i fem allsvenska matcher i rad och har haft anpassningsproblem. Samtidigt har inte Stahre hittat rätt roll till honom. Brassen verkar dock ha fått en nytändning under uppehållet och var bra mot Djurgården senast då han nätade. Här har Blåvitt ett sparkapital.

Kjetil Waehler, 36 ➕

Köptes för: Cirka en miljon.

Matcher/mål: 11/0.

Matcher från start: 11.

Många undrade i vintras varför Håkan Mild satsade på en 36-åring, och det gör de nog fortfarande. En ledargestalt och kämpe, visst, men norrmannen har inte övertygat. Ser stabbig ut och hamnar

ofta på efterkälken. Är opolerad och får ta på sig ett par mål. Nu dessutom skadad i några veckor.

John Alvbåge, 29 ➕➕

Köptes för: Gratis.

Matcher/mål: 13/0.

Matcher från start: 13.

Har inte motsvarat de högt ställda förväntningarna och är godkänd med knapp marginal. Har blixtrat till ett par gånger, som i segermatchen mot BK Häcken, men är för ojämn. Det stämmer inte i luftspelet och göteborgaren är en säkerhetsrisk med fötterna. Behöver självförtroende, precis som hela laget. Erik Dahlin flåsar honom i nacken.

I grunden dock en bra målvakt.

Pontus Farnerud, 32 ➕➕

Köptes för: Gratis.

Matcher/mål: 13/1.

Matcher från start: 13.

Det mest uppskrivna och spännande nyförvärvet på förhand. Var stundtals briljant på försäsongen och supportrarna nästan dreglade när de pratade om honom. Men i allsvenskan har Farnerud inte varit sig lik. Har mest tassat omkring och slagit alibipassningar i sidled och inte tagit för sig i duellspelet. Ändå en av nyckelspelarna. Fint förarbete till Hyséns mål senast.

Mikael Stahre, 37 ➕

Är väldigt populär internt och det är svårt att hitta en mer engagerad tränare. Har haft oflyt med skador och domslut, men om man är huvudansvarig för ett IFK Göteborg som ligger på 13:e (!) plats efter att man fått i stort sett alla spelare man pekat på kan man inte få godkänt. Har inte lyckats styra upp defensiven. Låter inte sällan stora namn gå före form i laguttagningarna. Men trots resultaten lär han sitta hur säkert som helst.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

IFK Göteborg

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg