Tottenhamstjärnan inför mötet med Sverige i VM: ”Enorm press på mig”

Foto: Kirsty Wigglesworth / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Han är den sydkoreanske megastjärnan som kan släcka Sveriges VM-drömmar tidigt i Ryssland. 

Men Heung-min Son, 25, medger också att förväntningarna är enorma.

– Pressen är större på mig i landslaget än i Tottenham, säger han till Daily Mail.

Fotbolls-VM för Sverige inleds måndag 18 juni i ryska Nizjni Novgorod när Sydkorea står för premiärmotståndet i en nyckelmatch direkt i en grupp som även består av storfavoriten Tyskland och Mexiko.

För de svenska fotbollsfansen innehåller det sydkoreanska landslaget, som slutade tvåa i sin VM-kvalgrupp efter Iran (båda lagen till Ryssland), av i stora delar okända spelare.

Ett namn är dock bekant för många, Tottenhamanfallaren Heung-min Son, Sydkoreas bäste fotbollsspelare och en megastjärna i hemlandet. 

Kostade 250 miljoner kronor

I en längre intervju med Daily Mail berättar han om den tuffa vägen till framgången efter att han som 16-åring lämnade hemlandet och först prövade lyckan i Tyskland innan han värvades från Bayer Leverkusen till Tottenham för 250 miljoner kronor i augusti 2015.

Den nuvarande säsongen har ytterligare etablerat Son som en av Spurs bästa spelare.

– Harry (Kane) och Dele (Alli)… Jag säger till människor att jag spelar med dem… Det räcker bra för mig, säger Heung-min Son ödmjukt till Daily Mail.

– Allt jag gör är att träna varje dag, varje pass, och hoppas på att lära mig mer. Jag tittar på Harry. Jag ser honom träna och göra mål på alla möjliga sätt, det är nästan löjligt. Jag vill nå den nivån och jag har gjort en del okej grejer. Jag har gjort några mål, men det är allt, eller hur? Fotboll är mer än så, säger han om sina totalt elva mål i olika tävlingar den här säsongen. 

Stolt över OS

Han försöker tona ned statusen likt en rockstjärna som han har hemma Sydkorea:

– Skridskoåkarna i OS är just nu väldigt populära och de förtjänar det. De har presterat bra och jag är väldigt stolt över att OS går i Sydkorea. Det är viktigt för mitt hemland. Men jag är inte lika populär som dem. Jag försöker vara som många stora fotbollsspelare men jag är fortfarande en ung pojke. Jag har mycket kvar för att nå upp till den statusen, säger Heung-min Son som bor tillsammans med sina föräldrar, mamma Eun Ja Kil och pappa Wong-jun Son, i London.

En stor oro för sydkoreanska fotbolls- och idrottsfans är att att Son måste genomföra den mer eller mindre obligatoriska värnplikten om 21 månader innan han fyllt 28 år.

Undantag kan göras efter mycket stora idrottsframgångar för landet.

Enorma förväntningar

I intervjun med Daily Mail vill Heung-min Son i detalj inte prata om värnpliktsproblematiken, men säger om förhoppningarna hemifrån inför VM där Sydkorea ställs mot Sverige i första matchen:

– Pressen på mig i landslaget är större än i Tottenham, för de förväntar sig mer av mig. Förhoppningsvis gör kraven mig bättre eftersom det också lär mig många saker.

– Men många spelare från Sydkorea måste bli bättre på att göra laget bättre. Jag är en av de spelarna, säger Heung-min Son.

Så lottades fotbolls-VM – grupperna och spelschemat 00:30