”Oseriöst & larvigt”

Spelarna sågar de nya målintervjuerna

Foto: TV4
INTERVJUADE MÅLSKYTTAR Jones Kusi-Asare, Johannes Ericsson, Mathias Woxlin och Mikael Dahlberg.

GÄVLE

Intresset för Svenska cupen i fotboll är dåligt.

I ett försök att gör cupen hetare stoppar nu TV4 upp matcherna för att intervjua målskyttarna direkt efter mål.

– Det känns oseriöst att behöva springa ut och snacka mitt under match, säger Djurgårdens målskytt Mikael Dahlberg.

För att popularisera och få mer uppmärksamhet kring Svenska cupen har Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) tillsammans med TV4 kommit fram till att låta TV-kanalen göra korta avbrott i matcherna för direktsänd målintervju. Så efter avslutad målgest får målskytten springa iväg till kameran innan avspark.

– TV4 ville göra något extra kring cupen för att förnya och det här är en idé vi ville testa. Man får inte glömma att fotboll både är en arenaidrott och en TV-idrott. Vi har tagit initiativ till mycket som många sett som en omöjlighet från början: skaffat storbildsskärmar, spridit ut omgångarna i allsvenskan på olika dagar, startat Royal league och nu vill vi lyfta Svenska cupen, säger Tommy Theorin, generalsekreterare för SEF.

Bara i cupen

Vill ni föra över det på allsvenskan också?

– Det gäller bara Svenska cupen och det här var första testet, vi får utvärdera och se hur vi kan gå vidare. Jag upplever det inte som något större avbrott, tio sekunder. Det verkar i alla fall inte som spelarna har något emot det, säger Tommy Theorin.

Mikael Dahlberg kvitterade till 2–2 i förlängningen mot Gefle IF och var en av dem som omedelbart fick springa till TV4:s kamera efter att ha gjort mål.

– Det känns väldigt konstigt, när man är inne i matchen vill man spela utan avbrott, det känns oseriöst att springa ut och snacka mitt under match, säger han.

– Lite larvigt var det, men jag har inte varit med och tagit beslut utan gör bara som jag blir tillsagd, säger Djurgårdens andra målskytt, Jones Kusi Asare.

”Värt att testa”

En annan av målskyttarna i matchen, Gefle IF:s Mathias Woxlin, var inte lika avvaktande.

– Det är ett nytt grepp värt att testa. Och det är ingen nackdel för vårt lag. Gefle IF får ju inte speciellt mycket mediatid över huvud taget, säger Woxlin.

TV4:s team på plats var föga förvånande mycket positivt till de korta matchavbrotten.

– Det är innovativt och en suverän service till tittarna att få träffa målskyttarna direkt efter. Vi har gjort det inom hockeyn ett tag och nu utvidgar vi även till fotbollen, säger TV4:s Robert Perlskog.

Matchen avgjordes på straffar. Gefle vann med 7–5.

Anders Sundin (sport@aftonbladet.se)