Slutminuterna - Örgrytes fall

FOTBOLL

GÖTEBORG

Med tio poäng till hade Örgryte redan haft sitt på det torra.

Då hade man med 27 poäng nu legat tia. Inte bara långt före bottenkollegerna Öster och Häcken utan även före Halmstad och Gais.

Tio poäng... - just de tio man tappat på sent insläppta mål i fyra oavgjorda och två förlustmatcher. Som denna söndag mot Häcken.

Nu lär det bli Superettan i stället för det ärorika Sällskapet. Kanske redan i kväll.

Den här gången visar matchklockan på Nya Ullevi 91.12 när kenyanen Robert Mambo-Mumbas panna så perfekt träffar den inåtskruvade hörna som Teddy Lucic lägger från vänster.

Häcken har kvitterat, 1-1, när knappt halva tilläggstiden på tre minuter har gått, och Örgryte har än en gång tvingats se hur sköna poäng flyger all världens väg i slutsekunderna.

Det var likadant när man mötte Häcken förra gången, 14 maj, då Jonas Henriksson kvitterade till 2-2 med tre minuter kvar.

Det var exakt likadant mot Djurgården i torsdags (Mattias Jonson i 87:e) och inte mycket bättre mot Helsingborg förra söndagen (Olivier Karekezi i 82:a).

Ett alldeles för ängsligt lag

Det verkar som om Örgryte tror sig kunna spela på resultatet, men därtill är man i år ett alldeles för ängsligt lag. Ett antal skraja rödblå som verkligen spelar som förlorare.

Att tappa hela tio poäng i slutminuterna är inte bara otur.

- Pinsamt! Pinsamt! Pinsamt! vrålades det i Öis-klacken efteråt samtidigt som man pekade finger åt spelare och ledare.

Vilket väl ändå måste vara en mycket ovanlig känsloyttring i just den föreningen.

Annars var klacken faktiskt en tillgång i den ödsliga betonggrytan där ropen skallade och studsade tillbaka i nån sorts dubbeleffekt från de tomma läktarna mittemot.

Nu skipades ju i alla fall nån sorts rättvisa med kvitteringen eftersom Häcken matchen igenom var det bättre laget, och tränare Reine Almqvist ansåg efteråt att man borde ha avgjort på de "20-25-30 första minuterna".

Låt oss säga 33 minuter då - och vi kan räkna upp Dick Lasts jätteräddning på Jonas Henrikssons närskott, en chans för Peter Olofsson och dubbla för både Dioh Williams och Mambo-Mumba.

Örgryte och Öster åker ur

För Häcken betydde söndagspoängen att man tack vare en betydligt bättre målskillnad klättrade förbi Öster, men eftersom smålänningarna möter Djurgården kan den ordningen vara återställd redan ikväll.

Om Öster INTE vinner är bottenspänningen total på söndag, då samtliga tre bottenlag möter lag som spelar för plats i Royal League och stora pengar: Häcken-Helsingborg, Kalmar-Örgryte och Öster-Hammarby.

Tipset från denne skrivare är knappast orginellt: Örgryte ur - troligen tillsammans med Öster.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM