Hopp om Royal League lever för Djurgården

FOTBOLL

För Öster är nedflyttning till Superettan nära

Foto: Mattias Jonson, Djurgården och Marco Da Silva, Öster i kamp om bollen.

Det fanns två vinnare på Stockholms Stadion.

Först Djurgården som besegrade Öster med 2-0 - efter mål av Lance Davids och Mattias Jonson.

Och hopp om spel i Royal League lever för Dif.

Den andra vinnaren var Häcken som fick hjälp i bottenstriden.

Det var skilda förutsättningar när Djurgården tog emot Öster på Stockholms Stadion.

Djurgården försökte rädda en plats i Royal League och Öster kämpade för att förnya det allsvenska kontraktet och. Och det märktes i matchinledningen, då inget av lagen vågade spela offensivt på den väldigt regntunga planen.

Djurgårdens lagkapten Markus Johanesson fick matchens första heta målchans efter sex minuters spel, men avslutet räddades på mållinjen av en Öster-försvarare.

Efter 20 minuters spel fick Andrej Komac kanonträff från långt håll. Östers målvakt Robin Malmqvist stod bra placerat och kunde rädda.

Avbräck för Öster

Domaren Daniel Stålhammar klev in i huvudrollen efter en halvtimmes spel. Östers speluppläggare Pavel Zavadil knockade Stefan Batan med en armbåge. Men klarade sig unda med ett gult – vad värre är för Östers var det tjeckens tredje varning och han är avstängd i avslutningsmatchen mot Hammarby.

Fem minuter senare Markus Johannesson nära att få lämna planen. Östers Teafore Bennet sprintade loss på högerkanten och Dif-kaptenen gick bara på spelaren och fällde jamaicanen – men domaren nöjde sig med att visa upp det gula kortet.

I början av den andra halvleken oroade hete Bennet Djurgårdens försvar igen. Denna gång var Andrej Komac att slita ner jamaicanen. Även han fick gult kort.

Robin Malmqvist stod efter 62 minuters spel för en lysande räddning. Jones Kusi Asare slet sig loss och avslutade hårt efter backen men den unge Öster-målvakten stod för bländande benparad.

Drömmål av Davids

Efter 73 minuter fick storspelande Robin Malmqvist kapitulera. Inbytte Enrico drog upp ett anfall och lämnade passade fram till Lance Davids vid straffområdslinjen. Sydafrikanen drog till direkt med högerfoten och bollen satt stenhårt i det vänstra krysset.

- Vi hade vårt gyllene läge och flera bra möjligheter i första halvlek. Det var nära att vi lyckades, säger Östers tränare Lasse Jacobsson till TT.

Davids 1–0 med dryga kvarten kvar var dock en nål i Österballongen. Luften gick bokstavligen ur spelarna, Djurgården trummade på och Mattias Jonson nickade elegant in 2–0 på en hörna tio minuter senare. Och det var bud på mer.

Jacobsson beklagade det täta matchandet på sistone.

– Vi spelade tre matcher på sju dagar och det tar. Det var lite segt.

Hur laddar ni inför ödesmatchen mot Hammarby på söndag?

– Rehabilitering, ledigt på onsdag och lördag. Det är äta, vila och leva på hoppet, säger Jacobsson.

Jörgen Källström

ARTIKELN HANDLAR OM