Uppdrag: Afrika

FOTBOLL

Frédéric Kanouté spelar för en bättre värld

Foto: AP
Party Om fansen uppskattade Uefa-cupsegern? Jodå: ”Omöjligt att beskriva, det var absolut galenskap”, berättar Frédéric Kanouté.

En fransman blev malier, en kristen blev muslim.

En ordinär anfallare blev den stjärnspäckade spanska ligans bäste målskytt.

Frédéric Kanouté donerar getter till Afrika, kämpar för illegala invandrares rättigheter, vägrar spela med fel sorts reklam på tröjan – och ger oss en påminnelse om att det finns olika vägar till toppen.

Lagom till julrushen uppdaterades Frédéric Kanoutés hemsida med en färsk rubrik.

Det nya inlägget säger väldigt mycket om mannen som leder den spanska skytteligan:

– Behöver du presentidéer? Varför inte donera en kyckling, anka eller get på en släktings vägnar?

Ett klick senare är besökaren inne i en värld som är väldigt långt borta från proffsfotbollen.

Datorskärmen fylls av bilder på djur och ett knippe prisuppgifter. Internetsurfaren får veta att det skulle kosta 40 pund att donera en get till en behövande familj i Mali. Tror man att en trio ankor skulle göra större nytta så är priset inte mer än 12 pund.

Kanoutés argument för att öppna plånboken är övertygande:

– Ett startpaket (en hane och två honor) skulle inte bara producera ägg till en fattig familj. Det skulle dessutom generera många fler ankor, och därigenom ge familjen basen för en långsiktig inkomst.

Frédéric Kanoutés liv förändrades när han var 20 år gammal.

Han hade alltid haft en tudelad identitet – han var född i Frankrike, men hans pappa var malier – men nu hade fotbollen tvingat honom att välja sida.

Dilemmat handlade såklart om vilket landslag den bollskicklige anfallaren skulle representera, och efter mycket grubblande hade han bestämt sig.

Han hade precis varit nere i Mali och spelat en inofficiell landskamp. Han hade fått stående ovationer av publiken i Bamako, han hade fått äta middag med självaste presidenten – men han hade ändå valt att spela en officiell U21-match för Frankrike.

– Jag var väldigt ung, och hade precis blivit proffs. Lyon satte press på mig att välja Frankrike, och jag var inte tillräckligt mogen för att gå emot dem.

Fotboll är inte allt, men fotboll kan väcka tankar. Kanouté gick in i en fas då han funderade mer och mer över vem han var och var han kom ifrån.

När han tänkt färdigt hade han konverterat till islam – och erkänt för sig själv att han valt fel landslagströja.

Drygt fem år senare bytte Kanoutés fotbollsliv återigen kurs.

Ett nytt Fifa-direktiv innebar plötsligt nygamla möjligheter. En spelare som inte gjort några a-landskamper – utan bara spelat på U21-nivå – var fri att byta nationalitet om han hade dubbla pass.

– Så fort jag fick veta att Fifa hade modifierat regelsystemet så skar jag av mig själv från omvärlden och försökte tänka på vad jag verkligen ville innerst inne. Och inom mig var det något som sa: ”I grunden är du malier”.

Till en början gjorde Kanouté stormsuccé för de grön-röd-gula ”Örnarna”, men i samband med en avgörande VM-kvalmatch mot Togo kom hans förflutna ikapp honom.

Dödshot efter matchen

Mali tappade en 1–0-ledning till förlust, Kanouté missade ett par chanser och en besviken supporterskara på jakt efter en syndabock hittade en sådan fem år tillbaka i tiden.

Planen stormades, matchen avbröts och spelarna tvingades fly in i arenans katakomber. Polisen satte in tårgas, men hade ändå enorma problem med att säkra omklädningsrummen. Tusentals människor tryckte på, och budskapet de skanderade var skrämmande:

– Ge oss Frédéric Kanouté! Vi ska döda honom!

Innan den statliga televisionen avbröt sina sändningar så sände de en intervju med en av de upprörda fansen:

– Kanouté vände oss ryggen när han valde Frankrike – varför ska vi ta tillbaka honom nu? Han kommer alltid att vara en förrädare.

Efter ett par timmar drog mobben vidare ut på gatorna i Bamako. De barrikaderade gatorna, förstörde monument, försökte storma fotbollsförbundets lokaler och brände ner huset där landets olympiska kommitté hade kontor.

Spelarna smugglades ut från stadion och tillbringade natten på ett avlägset hotell under tung militärbevakning.

Den som letar efter Frédéric Kanouté vintern 2007 har en bra chans att lyckas i Macarena-kvarteren nere i centrala Sevilla.

Målmaskinen kanske inte gör områdets speciella signaturdans – från den där hemska sommarplågan, ni minns – men det är på de här gatorna som han har hittat både moskéer, halal-slaktare och stabilitet i livet.

När Kanouté pratar i dag gör han det som ledare av den spanska skytteligan och som etablerad världsforward.

– I efterhand har jag förstått att jag lärde mig mycket av det som hände i Bamako, men jag måste erkänna att jag var väldigt rädd. Vad som helst hade kunnat hända, allt var helt utom kontroll. Men ingen annanstans i världen följer folket fotboll lika passionerat som i Afrika, och situationen uppstod ur den bakgrunden. I länder där det finns ekonomiska och sociala problem så sätter människorna sitt hopp till fotbollen, och då kan deras beteende bli överdrivet.

Kanouté vore inte Kanouté utan det där förklarande resonemanget. En effektiv avslutare, visst, men framförallt en god muslim och en engagerad samhällsmedborgare.

Bojkottade spelreklamen

I höstas skapade han rubriker när han tejpade över spel&dobbel-reklamen på Sevillas tröja, med motiveringen ”spelbolagen är ett verk av Satan som förstör människors liv”.

Det låsta läget löstes först när Sevilla gick med på att skänka en del av intäkterna till en muslimsk välgörenhetsfond.

– Många fotbollsspelare säger att de inte bryr sig om politik, men politik är en del av världen. De som säger att de inte är intresserad av vad som händer i Afrika eller USA blir väldigt överraskade när de inser att sånt också får konsekvenser utanför deras egen dörr. Världen är en enda enhet där allt hänger ihop.

Det politiska klimatet i södra Spanien präglas just nu mycket av debatten kring de tusentals illegala immigranter som tagit sig över från Afrika med hopp om ett bättre liv. Kanouté har blivit något av deras inofficiella talesman, och i en intervju med El País preciserade han sin syn på livet och fotbollen.

Blir bättre med åren

– Jag har verkligen berörts av de svartas situation här; hur de måste kämpa mot fördomar, hur de inte får några visum, hur de måste sälja saker vid trafikljusen för att överleva. Själv är jag född i Frankrike, men jag kan inte moralisera över illegala invandrare eftersom jag aldrig tvingats lida mig igenom samma elände som dem. Vad jag försöker göra är att dra fördel av min position som fotbollsspelare för att hjälpa folket i afrikanska länder.

Har du börjat känna mer för såna här frågor sedan du konverterade till islam?

– Alla har ett hjärta, oavsett om de är muslimer eller kristna eller vad som helst. För mig så är det så att islam har hjälpt mig att utveckla mina kvaliteter, att känna mig bättre och att få balans i livet.

Och balans i fotbollen?

– Man kan lära sig mycket av fotboll. Det är som en livets skola i miniatyr. Du lär dig leva med andra människor, känna dig bekväm med dem, byta erfarenheter? Det är en positiv utgångspunkt för att anpassa sig till nya världar, nya horisonter.

Kan de här insikterna förklara att du utvecklats så mycket som spelare?

– Vissa spelare blir bättre med åren, och jag föredrar det gentemot motsatsen: en spelare som exploderar som tonåring och sen aldrig låter höra talas om sig igen. Jag är 29 nu, och ju äldre jag blir, desto bättre känner jag mig. Jag placerar mig bättre, jag använder min energi mer effektivt och jag spelar mer intelligent. Det är som med allt i livet – det viktigaste är att utvecklas och att hela tiden bli en bättre människa.

Frédéric Kanoutes olika faser