Här är Sveriges EM-grupp

Publicerad:
Uppdaterad:

Grupp D: Grekland, Spanien, Ryssland – och Sverige

Grekland, Spanien och Ryssland...

....där har ni Sveriges EM-motstånd i sommar.

– Vi ska ha höga förväntningar. Det är en tuff lottning, men överkomlig – det här ska vi kunna klara av, säger den assisterande förbundskaptenen Roland Andersson.

Exakt klockan 12.56 bokfördes Sveriges grupp vid lottningsceremonin i Luzern och nu är förutsättningarna inför sommarens fotbollsfest helt klara:

Sverige spelar i grupp D tillsammans med Grekland, Spanien och Ryssland – en lottning som måste fått förbundskapten Lasse Lagerbäck att andas ut med vetskapen att med två lag kvar att placera så hade Sverige 50 procents risk att hamna i den stentuffa C-gruppen med Holland, Frankrike och Rumänien.

Jürgen Klinsmann drog Italien – inte Sverige.

– Tittar man på grupp C så känns den väldigt tuff, säger Roland Andersson till TV 4.

Sverige öppningsspelar mot Grekland den 10 juni i Salzburg (20.45), möter sen Spanien fyra dagar senare i Innsbruck (18.00) och avslutar gruppspelet mot Ryssland den 18 juni (20.45), även den matchen i Innsbruck.

– Jag tycker att det kändes som en medelbra lottning. Det fanns en grupp som såg svårare ut på papperet, och en som kanske såg lättare ut, säger Niclas Alexandersson till TV 4 – och antyder att han gärna bytt plats med Kroatien i grupp B, som möter Österrike, Tyskland och Polen.

– Ja, den kanske kändes som den på papperet bästa gruppen

Anders Svensson var mest glad över att slippa mardrömmen i grupp C.

– När det var två lag kvar var jag lite svettig att vi skulle hamna i grupp C. Vi undvek Holland, Tyskland och Frankrike.

Direkt riktades försiktiga blickar mot ett svensk avancemang – och kanske, kanske en kvartfinal mot Holland ur grupp C – en repris från EM i Portugal 2004.

– Ja, jag sa ju det före lottningen, skämtar Svensson.

Landslagsstjärnorna analyserade Sveriges matcher:

Grekland.

– Jag tror att det kommer att bli en jämn match. Spelar vi som vi kan har vi en bra chans att vinna, säger Anders Svensson.

Spanien.

– De är oerhört bollskickliga. Felet nere i Spanien senast var att de fick ett ledningsmål tidigt. Släpper man inte till det där första målet är mycket vunnet, då kan det bli lite frustrerat. Kanske kan man hoppas på lite underskattning efter det mötet, säger Alexandersson.

Ryssland

– Det är ett bra fotbollslag, annars hade de inte varit i ett slutspel. Jag tror att vi har en bra chans att vinna, men jag kan egentligen för lite om dem, säger Svensson.

Nu börjar EM-nedräkningen på allvar – festen är bara 188 dagar bort...

– Det är alltid kul att ha ett slutspel att se fram emot. Det är en otrolig drivkraft. Det ska bli skoj och det gör att man orkar köra den tunga, hårda träningen under vintern.

Den assisterande förbundskaptenen Roland Andersson tror på sitt Sverige.

– Vi ska ha höga förväntningar. Man ska gå in i ett sånt här mästerskap med optimism, men även vara realist. Lottning är tuff, men överkomlig. Det här ska vi kunna klara av.

Samtidigt avslöjas det att den svenska EM-basen blir Lugano, Schweiz.

– Vi har haft lite olika alternativ, men det här är ett fantastiskt ställe.

Sveriges motståndare i kvalet

Grekland

Förbundskapten: Otto Rehhagel.

Främsta EM-meriter: Mästare 2004.

Statistik mot Sverige: 2–3–1.

Senaste mötet: 2–1 i Norrköping 2003.

Omdöme: Sensationell Europamästare i Portugal för tre år sedan, men baksmällan blev tung. Först till EM-kvalet hittade grekerna formen igen och vann gruppen trots tuffa motståndare som Turkiet, Norge och Bosnien.

Spanien

Förbundskapten: Luis Aragones

Främsta EM-meriter: Mästare 1964, silver 1994, kvartsfinalist 2000.

Statistik mot Sverige: 5–4–3.

Senaste mötet: 3–0 i Madrid i november.

Omdöme: På klar uppgång. Sett till spelarmaterialet en given EM-favorit men har haft en sällsynt oförmåga att lyckas i mästerskap.

Ryssland

Förbundskapten: Guus Hiddink

Främsta EM-meriter: Gruppspel 2004 (som Sovjetunionen mästare 1960 och finalist 1964, 1972 och 1988).

Statistik mot Sverige: 0–2–3.

Senaste mötet: 1–1 i Moskva 2002.

Omdöme: Måste tacka Kroatien för att man är i EM. Verkade ha spelat bort sig efter 1–2 mot Israel men kroaternas 3–2 mot England på Wembley tog ryssarna vidare. Ett starkt lag i medgång, men har problem när det tar emot.

Publicerad: