Danmark: Vi skäms

FOTBOLL

0-4 mot Irland - och skador på nyckelspelarna

ÅRHUS. Danmark förnedrades av Irland med 0-4 i genrepet inför vinna eller försvinna-matchen mot Sverige.

- Nu skäms vi men vi kommer inte att lida av dåligt självförtroende fram till Sverigematchen, säger Jon Dahl Tomasson.

Foto: Uppgiven Danmarks anfallare Nicklas Bendtner gestikulerar uppgivet efter att ha utklassats av Irland. Bendtner hade själv en nick i ribban och i stolpen, men nollan i protokollet stod kvar.

Irland var handplockad som motståndare eftersom laget, enligt den danska landslagsledningen, spelar ungefär som Sverige. I så fall lovande för Lasse Lagerbäck och Roland Anderssons landslag. På hemmaplan har danskarna inte blivit så utspelade sen 21 juni 1959 då det blev 0-6 - mot Sverige!

- Irland spelade vacker fotboll. Sån fotboll som vi vill spela, säger Tomasson.

Ni hade valt motståndare som skulle likna Sverige, spelade Irland som svenskarna?

- Det vet jag inte riktigt. Vi är ett bra lag normalt sett. I dag tappade vi kontrollen över mittfältet när Robbie Keane gick ner och hjälpte till. Vi stod fel i positionerna över hela planen, men så mycket självförtroende har vi att det här inte påverkar nästa match, säger Tomasson.

Backade hem

Danmark inledde bra och Nicklas Bendtner hade en nick i ribbans undersida innan Keane fräckt chippade in sitt första mål.

Efter det var det Irlands match fram till 4-0-målet. Efter det backade Irland och lät danskarna pressa.

- Man kan alltid ta med sig något positivt efter en sån här förlust, även om det är svårt att hitta det så här direkt efter matchen. Jag tar på mig det mesta eftersom jag inte disponerade spelarmaterialet rätt. En del spelare var inte färdiga, säger förbundskaptenen Morten Olsen.

Saknade spelare

Varken han eller de danska spelarna medger att det varit för mycket fokus på svenskmatchen.

- Vissa dagar fungerar man inte tillsammans som ett lag. Men som professionell idrottsman skäms man när det händer, säger Tomasson.

Danmark saknar flera viktiga spelare. Den allra viktigaste - Christian Poulsen - är avstängd även mot Sverige.

Skadade är backen Lars Jacobsen, målvakten Thomas Sörensen, snabbe kantspelaren Martin Jörgensen och Poulsens naturlige ersättare Leon Andreasen.

Inte ett engångsfall

Ingen av dem är en frälsare men Morten Olsen kommer att vara överlycklig om någon, vilken som helst, av dem kommer tillbaka till matchen mot Sverige.

Insatsen mot Irland var för bedrövlig för att den ska kunna viftas bort som ett enstaka olycksfall.