IFK gick i råttfällan: Brukar se att vi står där

FOTBOLL

IFK Göteborg valde en defensiv 4-5-1-taktik.

Då handlade det för AIK om att få första målet.

Det tog sex minuter – sedan hade Blåvitt gått i Gnagets kontringsfälla.

De senaste tre matcherna har AIK använt sig av den ovanliga varianten att lämna tre anfallare vid mittlinjen när motståndaren har hörna.

När Blåvitt fick hörna i sjätte minuten stannade Gabriel Özkan, Wilton Figuiredo och Mats Rubarth kvar. IFK Göteborg uppfattade aldrig vad som hände utan skickade fram alla spelare utom två (samt målvakten).

Hörnan misslyckades Blåvitts offensiva fasta situation resulterade i en ”tre-mot-två”-kontring för AIK.

Fick utdelning

Figuiredo hittade Özkan som hittade Rubarth och 1–0 – helt enligt ritningarna.

– Vi har gjort så här senaste fyra matcherna, men det är första gången vi får utdelning. Det handlar dels att skaffa ett numerärt överläge i omställningen, dels få bort deras huvudspelare, säger tränaren Rikard Norling.

Målskytten Mats Rubarth:

– De flesta lag brukar se att vi står där och sätta dit fyra man. Men ”Gabbe” kunde runda sin kille på kanten. Jag såg att han tänkte slå in bollen mot den ytan jag var på väg till. Jag fokuserade på att få bollen på mål. Annars blir det lätt man skjuter tio meter över i det läget, säger Rubarth.

AIK-veteranen har haft en motig höst. Skadad, bänkad och nu senast sjuk.

– Jag har legat och hostat hela veckan. Tränarna frågade i onsdags om jag skulle orka. Jag visste inte hur länge, men sa att jag ville spela.

En personlig revansch?

– Det är klart att det var kul att starta. Men ännu roligare att vi hänger på i guldstriden och gör det på ett bra sätt, säger Mats Rubarth.

AIK:s hörnfälla

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM