Han dog på planen

FOTBOLL

Henkes vän kollapsade under skotsk ligamatch

Foto: O’Donnell i Motherwells färger.

Henrik Larssons lagkamrat sedan tiden i Celtic, Phil O’Donnell, avled i går under en match i den skotska ligan. Motherwells lagkapten blev bara 35 år gammal.

– Jag vill inte säga något annat än hur förkrossade alla i klubben är för hans fru och barns skull, säger managern Mark McGhee.

Foto: radarpar Phil O’Donnell var lagkamrat med Henrik Larsson i Celtic under flera år i slutet av 90-talet.

Ännu en fotbollsspelare har plötsligt kollapsat och dött under en match. Den här gången handlar det om Motherwells lagkapten Phil O’Donnell – som har spelat tillsammans med Henrik Larsson och

Johan Mjällby i Celtic, samt med Niclas Alexandersson i Sheffield Wednesday.

– Hela klubben chockades när vi nåddes av nyheten, säger Motherwells vd Peter Lawwell till scotsman.com.

På väg att bytas ut

Den tragiska händelsen utspelade sig under matchen mellan Motherwell och Dundee United i skotska Premier League.

I 78:e minuten skulle Phil O’Donnell bytas ut mot Marc Fitzpatrick och lämna hemmaarenan Fir Park då han ramlade ihop. Efter fem minuters behandling bars han av planen på en bår och kördes sedan med ambulans till det närliggande sjukhuset Wishaw General Hospital.

Men hans liv gick inte att rädda.

”Vet inte vad det beror på”

Strax före halv sex i går kväll lokal tid bekräftade Motherwells ordförande Bill Dickie att den före detta landslagsmannen O’Donnell hade avlidit.

– Vi vet inte vad det beror på, men det ska göras en obduktion. Det är en tragisk händelse, det är allt jag kan säga, säger Dickie.

Motherwellspelaren David Clarkson, O’Donnells brorson, hade gjort två mål i 5–3-matchen. Men när O’Donnell fördes ut på bår bröt han ihop.

Tränaren Mark McGhee bytte ut honom direkt.

Ska stötta familjen

– Jag vill inte säga något annat än hur förkrossade alla i klubben är för hans fru och barns skull. Från klubbens sida ska vi ge dem allt stöd de behöver. Det är allt vi känner i natt. Inget annat spelar någon roll, säger McGhee enligt AP.

Sportbladet har förgäves sökt Henrik Larsson för en kommentar, men han satt under gårdagsnatten på ett plan till Sydafrika och kunde således inte nås.