I skuggan av Zlatan

FOTBOLL

Ljungbergs status i landslaget sjunker: ”Det är väl som förr”

Fredrik Ljungberg har hamnat i skuggan av Zlatan Ibrahimovic.

För ett år sedan var rollerna helt ombytta.

– Men i England är det inte riktigt samma snack om Zlatan, säger Fredrik Ljungberg.

Fredrik Ljungberg var Sveriges genomgående bästa spelare under fotbolls-VM i Tyskland. Därefter utsågs han till lagkapten för svenska landslaget. Och var en av storklubbens Arsenals mest kända profiler.

Samtidigt hade Zlatan ett tungt VM, blev hemskickad från landslaget efter en krogkväll och i klubblaget Inter gick det upp och ner.

Ett år senare är rollerna helt ombytta.

Zlatan dominerar i serieledande Inter och nämns som en av världens just nu bästa spelare.

Elmander rankas högre

Ljungberg har hittills inte varit inne på planen när nya klubben West Ham – fast i mitten av Premier League – gjort mål.

Enligt en omröstning på sportbladet.se anses Zlatan vara Blågults viktigaste spelare – Zlatan får 55 procent av rösterna mot Ljungbergs knappa nio.

Spelare som Tobias Linderoth (18 procent) och Johan Elmander (12 procent) rankas högre än Freddie av sportbladet.se:s läsare.

När Fredrik Ljungberg i går mötte media sade han sig inte märka av någon skillnad i uppmärksamhet kring sin person.

– Det är ungefär samma sak. Det skiljer sig inte så jättemycket. Jag var ju inte med förra samlingen, men det är väl ungefär som förr, säger Fredrik.

Zlatan anses här i Sverige vara en av världens just nu absolut bästa spelare. Håller du med och är det samma snack i England?

– Det är väl jättekul om den uppfattningen finns, att vi kan ha en spelare av den kalibern. Men nej, i England är det inte riktigt samma snack. I vilket fall som helst är det väldigt bra att Zlatan är i sådan form som han är, säger Fredrik.

Ont i ett revben

Hur påverkar det dig att spela i ett mindre framgångsrikt klubblag än du är van vid?

– Jag hoppas på en positiv effekt, jag tycker det är kul att gå och träna, och vi hoppas på spel i Europa redan nästa år.

– Anledningen till att jag gick till West Ham var att de ville att jag skulle hjälpa dem att bygga ett storlag. Jag tycker det är väldigt kul att vara med att bygga något från start, en sådan roll är ganska hedrande.

– I West Ham har jag en mer spelfördelande roll än vad jag hade i Arsenal där jag låg mer på rulle, säger Fredrik Ljungberg.

Fredrik Ljungberg har haft skadeproblem under ligaupptakten.

Just nu har han ont i ett revben men räknar med att kunna spela mot Liechtenstein och Nordirland.

– Med lite sprutor förutsätter jag att jag kan spela, säger Fredrik Ljungberg.

Om han också tar chansen att kliva ur Zlatans skugga återstår att se.

ARTIKELN HANDLAR OM