Bra start för Grönhagen

FOTBOLL

Djurgården vann hemma mot Halmstad

Seger, 2–1, hemma mot Halmstad i första matchen efter tränarbytet.

Ett bevis på Grönhagen-effekten?

– Nej, jag har ju inte hunnit göra mycket, det är väl mest en ny röst att lyssna på, säger nygamla Djurgårdstränaren Anders Grönhagen.

När trycket blev för stort på Kjell Jonevret och han valde att kliva av så kallades Anders Grönhagen in. På fredagen presenterades han som ny tränare för klubben där det mesta gått snett i år. Och på söndagen stod han inför sin första uppgift, hemmamatchen mot Halmstad.

Det blev också seger, den första på hemmaplan för Djurgårdens del sedan den 5 augusti.

Det var det positiva – och framförallt det viktigaste. Hur den kom till var av mindre betydelse.

– Jag kommer in och ser att laget är stukat, det syns i ögonen att spelarna saknat självförtroende och det har gjort att de inte vågat att spela ut riktigt, sade Grönhagen.

– De tre poängen var de viktigaste i dag för föreningen och spelarna. För om vi förlorat i dag och sedan har en massa spelare som försvinner på landslagsuppdrag nästa vecka... det hade varit väldigt jobbigt. Jag tror vi får bättre effekt nu där vi kan ha 14 lugna dagar med träning. Det finns en stor potential i det här laget.

Medelmåttig match

Den syntes dock inte under stora delar av söndagens möte, för sanningen lyder att det här var en ganska medelmåttig allsvensk match där ett av lagen, Halmstad, inte hade något att spela för, och det andra, Djurgården, inte vågade spela.

I alla fall inte i första halvlek.

Ett skott av Jones Kusi Asare i stolpen och en straffsituation med Halmstads Magnus Arvidsson, mycket mer fanns inte att notera när det var dags för halvtidsvila.

Det behövdes något sin kunde befria Djurgården från ängslan och rädslan att misslyckas och det blev högst oväntat Halmstads målvakt Marcus Sahlman. Han skickade ut bollen till Stefan Batan som tackade för passningen genom att i sin tur spela fram till Kusi Asare som gjorde 1–0 i 59:e minuten.

– När vi fick 1–0, då växte spelarna och man fick en annan energi.

En dålig försvarsmarkering på Lance Davids hjälpte sydafrikanen att göra 2–0 i 78:e minuten. Att sedan Halmstads inhoppare Emra Tahirovic fick göra 2–1 gav i alla fall lite spänning åt matchen in i det sista.

Grönhagens kontrakt löper nu säsongen ut, fem matcher återstår och klubbens målsättning har fått reviderats till att klara en Royal League-plats.

I så fall – och mot betydligt starkare motstånd än Halmstad – krävs sannolikt mer än vad man visade på söndagen.

Rickard Westman

ARTIKELN HANDLAR OM