Ett klassmål – sen var även denna fest fixad

FOTBOLL

REYKJAVIK

På sagornas och de 13 jultomtarnas ö är "Chippen" Wilhelmsson Dörrsniffaren (Gáttapefur), han som sniffar sig till maten på långt håll och står och spanar i dörrspringan för att lura ut var han bäst kan få sig en smakbit.

Den öppningen hittade Tomten Christian en kvart in på andra halvlek och så var även denna fest fixad.

Så vackra mål ser vi inte många...

Erik Edman kommer farande på vänsterkanten. Vid straffpunkten hittar han Marcus Allbäck, som bröstar fram bollen till "Chippen" som i full fart tar emot bollen på höger lår och lyfter den över Reading-proffset Ívar Ingimarsson, innan han trycker till på halvvolley med vänstern.

Ett klassmål och jag tvivlar på Tomas Wilhelmssons son någonsin gjort ett viktigt mål så vackert.

Trivs på Laugardarsvöllur

Vana att göra mål här på Laugardarsvöllur i Reykjavik har han däremot. Det var här som han för två år sedan gjorde sitt första i landslaget i 4-1-matchen, vackert även det om; en volleykanon från 25 meter.

37 landskamper har "Chippen" hunnit med, totalt tre mål; mellanmålet mot Malta i Göteborg ifjol.

Efter en månad i både rubriker och frysbox har Christian Wilhelmsson nu haft en fin vecka fylld av självförtroende, bollkontroll och finesser.

Det började mot Spanien då Fredrik Ljungberg linkade av med ömmande knä efter 56 minuter, och genast blev det bättre fart på landslagets vänstersida. Så småningom också ett mål, då "Chippen" i ett flygande anfall spelade fram till Marcus Allbäck.

Så denna fullträff i snålblåsten intill den nordliga Atlanten, där det verkligen gällde att hålla bollen lågt och inte låta den leva sitt eget liv i skyarna.

Det lyckades han bra med samtidigt som han också tog det stora defensiva ansvar som han stundom anklagas att strunta i.

Lika kvick var han som när han klär om till party, för att citera den förhoppning som Åke Stolt närde i onsdagens Sydsvenskan.

Ett tag var Christian Wilhelmsson närmast given i den svenska startelvan. Det är han tyvärr inte längre.

Det bästa, ur "Chippens" synvinkel, med den här matchen var att han fick spela samtliga 90 minuter. Jag minns inte när det hände senast.

Antingen har han startat och blivit utbytt. Eller också har han suttit på bänken och kommit in.

Nu spelade han från start på den skadade Ljungbergs plats. Men när det är dags för nästa kvalmatch mot Nordirland i Belfast den 28 mars 2007 - för övrigt samma kväll som Cliff Richard sjunger i den stora hallen här intill fotbollsarenan i Reykjavik... - är förmodligen Ljungberg tillbaka och Wilhelmsson sitter på bänken igen.

Eller petar han Niclas Alexandersson, då 35 år fyllda, på den andra kanten?

Knappast. "Alex", 96:e landskampen mot Island, var utmärkt både som lagkapten och defensiv yttermittfältare och lär nog få sin 100:e match nästa år.

Chippen - en dörrsniffare

Men om, jag säger om, Lagerbäck-Andersson har planer på att utveckla sitt egna spel och komma tillbaka till den nivå man satsade på under till exempel 2004, så borde Christian Wilhelmsson, Nantes vara given på ena kanten.

Utan att veta att "Chippen" var en Dörrsniffare var det just en sådan figur jag själv köpte med mig som minne från Island denna vecka.

Läs mer om EM-kvalet:

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM