Fotboll

Bergström: Scenen stod skamligt tom

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Ja, visst stod Vickan däruppe, men det hade inte hjälpt ens om hon fått sällskap av landslagstruppen, Pia, läkarteamet, kockarna och de gula plastgubbar man tränar frisparkar med.

Utan Lotta Schelin var Globens scen tom.

Skamligt tom.

Sportbladets Kristoffer Bergström.
Sportbladets Kristoffer Bergström.

Lotta Schelin förtjänar sin femte diamantboll.

I år har hon gjort nio mål på tolv landskamper och övertagit Hanna Ljungbergs målrekord. I våras hade hon en svacka, men vann ändå ligatiteln med Lyon och röstades fram till seriens bästa spelare. I höst har hon tio mål och sex assist efter åtta omgångar.

Lotta är bäst i Frankrike, bäst i blågult och följaktligen bäst i Sverige.

Huvudkandidat till priset var Nilla Fischer. 2013 skolade hon om sig från högklassig mittfältare till världsklassig mittback. Hon gjorde tre EM-mål och vann Champions League, vilket kunde ha räckt till priset då. I år var Fischer ordinarie i det Wolfsburg som behöll pokalerna från Bundesliga och Champions League.

Men räckte det inte för Fischer i fjol ska det inte räcka i år.

För Diamantbollen kan inte varieras för spänningens skull. Glasskulpturen bör inte ha något minne, den får inte spridas mellan stjärnorna för att skapa balans. Då devalveras värdet.

Inte fyrdubbelt så bra

Lotta Schelins fyra raka priser betyder inte att hon har varit fyrdubbelt så bra som Fischer, Caroline Seger och Kosovare Asllani, utan att hon med varierande marginal ansetts bäst just 2011, just 2012, just 2013, just 2014.

Hon är säkert snäppet bättre än de andra 2015 också. Schelin är 30 år men visar inga tecken på att mattas. Jag håller VM-sommaren 2011 som hennes bästa tid, men skytteligasegern i Frankrike 2012-13 och den här höstens rekordmål mot Tyskland är nästan lika höga toppar på karriärskurvan.

Lotta Schelin har blivit bättre på att hålla sig nära motståndarnas mål. Hon är ingen renodlad boxspelare, men målskörden de senaste åren vittnar om en ökad vilja att stå längst fram, vara alert, inte kladda nere i banan.

Får jag önska blir hon ännu mer målinriktad till sommarens VM i Kanada. Löper mindre defensivt, har färre bolltouchar på mittplan, serverar färre målgivande passningar. Allt för att göra fler mål. Tidernas svenska skyttedrottning har fortfarande flera år på sig att dryga ut avståndet till framtida aspiranter på tronen.

Ska vi sluta där, gå hem, packa ner smokingar och glitterklänningar och ta upp alla galadiskussioner igen nästa november?

Inte efter en sådan här kväll, va?

Inte en afton då Lotta Schelin prisats dubbelt, men nödgats att låta Sara Thunebro och Victoria Sandell Svensson vikariera för henne på scenen.

Söker revansch

Lottas frånvaro beror på Lyons dubbelmöte med PSG i Champions League. Efter fjolårets uttåg i åttondelen söker den franska jätten revansch, och i lördags slutade första mötet 1–1. På onsdag går returen.

Spelarna har alltså tre heldagars återhämtning mellan säsongens hittills viktigaste matcher. Det är orimligt att ägna dem åt att flyga till Stockholm och hålla tal, vare sig du heter Schelin eller Caroline Seger (som spelar i PSG och blev årets mittfältare, men bad Therese Sjögran motta glasbollen).

Det var ingen slump att damerna hamnade i kläm medan herrarna mangrant dök upp på galan. Schemat lades för att passa herrlandslagets samling i Stockholm inför mötet med Montenegro.

Samma sak sker varje år. Uefa och Fifa dikterar internationella matchdatum, sedan lägger TV4 och förbundet sin gala strax innan en herrlandskamp. Damerna får jäkta dit så gott de hinner.

Hur det känns att vara andrahandsval besvarade Lotta Schelin i en intervju med Sydsvenskan häromdagen.

– Det blir samma problem för oss vartenda år. Det är den krassa sanningen. Det är tråkigt att låta negativ, för det vill jag egentligen inte. Men under sju år har varenda gala legat runt två Champions League-matcher, sa hon.

Jag frågade förbundets kommunikationschef Camilla Hagman varför galan alltid anpassas efter herrarna. Hon betonade att de flesta damstjärnorna var på plats i Globen och exemplifierade med Fischer, Sofia Jakobsson och Jessica Samuelsson.

Helt korrekt. De var där. Dessutom var exempelvis Therese Sjögran på plats, men bara för att hennes Rosengård flyttat sin returmatch mot Fortuna Hjørring från onsdag till torsdag.

Sedan närmade sig Hagman kärnan.

– Det är först på senare år som damerna börjat spela i Europa, vilket är glädjande, men medför svårigheten att de sitter fast i sina klubbar.

Slungats emot oss

Just det.

De problematiska senare åren (sju, enligt Schelin) då damer blivit utlandsproffs har liksom slungats emot oss, förbundet har inte hunnit reagera. De hade planerat årets gala sedan i våras, ändå gick krocken med världens största klubbturnering för damer inte att undvika.

En försvårande omständighet är att Lotta Schelin tidigare år har krånglat sig loss från sitt tajta spelschema och blixtbesökt Stockholm mellan CL-matcherna. Förbundet och fyran har fått maximal stjärnglans utan att behöva rucka på något.

Den passiviteten måste vara över nu. Årets gala belyste orättvisorna, varenda tittare kunde se att tre av fem dampriser föll till spelare som inte närvarade. Kommunikationschef Hagman hävdar att en välkommen förändring är på gång redan till 2015. Datumet ska diskuteras noggrant.

Men stanna en sekund innan du läser vidare.

Svara sedan på hur förbundet ska göra.

...

...

Har du en lösning?

Läggs galan mellan samlingarna finns risken att alla utlandsproffs nobbar. Synkas festen jämna år med herrarnas samling i november och ojämna år damernas i oktober blir bedömningstiderna olika långa: ena året elva månader mellan november-oktober, andra året tretton månader mellan oktober-november.

Ett enkelt svar, tack?

Jag tror tyvärr inte att förbundet löser det här på egen hand. De måste nog vända sig till Uefa. Problemet borde rimligen dyka upp i fler länder i takt med att damernas ligafotboll professionaliseras. Vilka kvällar i framtiden ska Norge prisa sina supertonåringar Ada Hegerberg och Martin Ödegaard? Hur ska de göra i Frankrike, Danmark och Ryssland när damfotbollen fortsätter växa?

Kanske kan muta

Jag vet inte om Uefa anser att nationella galor är viktiga. Det borde de. Kanske kan de också muta in en vintervecka för herr- och damlandskamper, vilken kan inledas med prisutdelningar till årets bästa spelare.

Jag kommer inte längre i tanken. Det finns säkert bättre alternativ, men skicka inte dem till mig. Camilla Hagman avslutar vårt samtal med en vädjan:

– Jag är idel öra på alla kreativa förslag på tidpunkter och form och färg för galan, bara den gäller all svensk fotboll. Delar vi upp galan tappar den kraft.

ANNONS

Jackpot på Europatipset – 6 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!