”Är Österrikes mest hatade man”

FOTBOLL

Ronnie Sandahl om sin uppmärksammade krönika

Foto: Red Bull Salzburg.

I förrgår skrev Ronnie Sandahl en krönika om att Red Bull Salzburg var vår tids mest hatade fotbollsklubb – och nämnde Adolf Hitler och Josef Fritzl i samma mening.

Sedan dess har hatmejlen öst in.

– Jag är nog Österrikes mest hatade man, konstaterar han.

På tisdag är det dags för Malmö FF att gästa Red Bull Salzburg i det första playoff-mötet till Champions League. Inför mötet skrev Aftonbladets Ronnie Sandahl, 29, en krönika om den österrikiska klubben som köptes upp av Red Bull 2005 – en text som snabbt fick spridning i Österrike.

Österrikiska fotbollsförbundet: ”Förkastar den”

Vad som i första hand upprört österrikarna är att Sandahl inleder krönikan med meningarna: ”Österrike har inte bara skänkt oss Josef Fritzl och Adolf ­Hitler. Där finns också Red Bull Salzburg, vår tids mest ­hatade fotbollsklubb”.

Sedan publiceringen har hatmejl öst in från upprörda österrikare och även ordföranden för Österrikes fotbollsförbund, Leopold Windther, fördömer krönikan.
"Denna förkastar och fördömer jag starkt. Sådana jämförelser har ingen plats i idrotten och är även riktad mot hela Österrike som nation. Detta är ett slående exempel på vad en oansvarig och tanklös journalist kan göra", säger han bland annat i sitt uttalande.

”Trodde högre om officiella fotbollsförbund”

Ronnie Sandahl själv tar det hela med ro – även om han erkänner att han troligtvis är Österrikes mest hatade man i dag.

– Jag hade inga större problem med det, jag har inget behov av att bli omtyckt. Däremot är det ju irriterande att ungefär noll procent av alla arga österrikare faktiskt har läst kolumnen. Och den enda lilla snutt de fått översatt via google translate blir alltmer förvanskad för varje mediesajt som den publiceras på. Och det är ju så, rycker man ut en eller två kanske onödigt raljanta meningar ur en längre resonerande text blir det förstås extremt missvisande. För den som har läst hela min kolumn är det direkt omöjligt att tro att jag jämför ett fotbollslag med Hitler. Det var en raljant mening som kanske var onödig i sammanhanget, men det var absolut ingen jämförelse. Texten är heller inte ett angrepp på Österrike, den är ett angrepp på fotbollsägare som Red Bull.

Hur ser du på kritiken från österrikiska fotbollsförbundet?

– Den förvånar mig oerhört. Jag trodde högre om officiella fotbollsförbund än att de skulle gå ut och fördöma texter som de själva inte har läst. För det är helt uteslutet att Leopold Windther har läst hela min kolumn och ändå tror att jag jämför Red Bull Salzburg med Hitler, eftersom jag utgår från att en förbundsordförande är läskunnig. Snarare borde han uttala sig om sakfrågan. Hur ser Leopold Windther på den utveckling som Red Bull har gått i bräschen för – är den bra eller dålig för fotbollen? Och vad vill han säga till Austria Salzburgs fans som berövades sin klubb?

”Är en jävla katastrof för fotbollen”

Ronnie Sandahl står fast vid sin starka kritik mot Red Bull Salzburg. Han hoppas att fokus snart flyttas från missförståndet och att krönikan i stället ska belysa 51-procentsregeln, som gör att varken privatpersoner eller företag får köpa upp idrottsaktiebolag helt och hållet.

– Det finns en annan sida när man ser till deras reaktioner – den viktiga frågan om 51-procentregeln. I Österrike vill man inte ha fans, man vill ha konsumenter. Det där är en ödesfråga, även här i Sverige. Jag håller ju inte på MFF – däremot tycker jag, som fotbollsälskare, att lag som Red Bull Salzburg är en jävla katastrof för fotbollen, säger han.

Red Bull Salzburg tar emot Malmö FF tisdagen den 19 augusti klockan 20.45.