Damlandslaget i fotboll

Sverige snuvat på toppseedning

FOTBOLL

Ilska i svensklägret: ”Märkligt”

En femteplats på världsrankningen räckte inte.

Det svenska damlandslaget blir inte toppseedat när gruppspelet till nästa års fotbolls-VM lottas på lördagen.

Det stod klart när det internationella fotbollsförbundet i stället valde att ta hänsyn till geografi.

– Personligen tycker jag att det är märkligt, säger förbundskaptenen Pia Sundhage till TT.

Damlandslaget blir inte toppseedat till fotbolls-VM.

Damlandslaget blir inte toppseedat till fotbolls-VM.

Foto: BILDBYRÅN

Beskedet att Sverige får en på papperet svårare lottning och kan ställas mot en av toppnationerna USA, Tyskland, Japan eller Frankrike redan i gruppspelet i VM i Kanada nästa år var ingalunda oväntat.

Det hade redan rört upp ilska i det svenska lägret när Radiosporten på onsdagen hänvisade till uppgifter till The Equalizer sin gjorde gällande att det internationella fotbollsförbundet Fifa övervägde att använda sig av en så kallad kontinental kvot i seedningen till lördagens gruppspelslottning i stället för att strikt gå efter världsrankningen.

– Det borde inte vara någon som helst skillnad på om det är herr- eller damfotboll, men uppenbarligen har det varit så, sade Karl-Erik Nilsson, ordförande i Svenska Fotbollförbundet, till Radiosporten i onsdags.

"Märkligt"

Förbundskapten Pia Sundhage höll med då och gjorde det även när TT nådde henne strax efter att hon landat i Ottawa på fredagskvällen, svensk tid.

– Personligen tycker jag att det är märkligt, men så mycket mer upprör det inte eftersom jag inte kan göra något åt det. Vi är bra på att förhålla oss till saker och ting, så då vi vet hur landet ligger och väntar på motståndet vi kommer att få möta och så kommer vi förbereda oss, säger hon.

– Men spontana känslan är att det är märkligt att de inte följer Fifa-rankningen utan tar hänsyn till geografin – det fattar jag inte riktigt.

"Ingen diskriminering"

Sverige är rankat femma och skulle sett till rankningen – den seedning som används i herrfotbollen – vara ett av sex toppseedade lag som därefter skulle lottas in i varsin av de sex grupperna.

Men så blev inte fallet när Fifa presenterade seedningen på en presskonferens i Kanadas huvudstad Ottawa på fredagskvällen, drygt ett dygn före lottningen.

Andrarankade Tyskland och fjärderankade Frankrike fanns redan där – och för att Fifa skulle få in ett sydamerikanskt lag i den toppseedade gruppen på bekostnad av ett europeiskt lag krävdes det att sjätterankade Brasilien tog Sveriges plats.

Förutom Tyskland, Frankrike och Brasilien är Japan och värdnationen Kanada toppseedat.

På presskonferensen meddelade Fifas generalsekreterare Jérôme Valcke att den så kallade mållinjeteknologin, som infördes i samband med herr-VM i somras och som Premier League har tagit i bruk, kommer att användas i Kanada-VM.

De totala prispengarna ökas också jämfört med senaste VM – från 10 till 15 miljoner dollar.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Damlandslaget i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll