Sjögren: Premier League är ligan dit ALLA är välkomna

FOTBOLL

Den är Sverige mest engagerande, populära och förmodligen mest omskrivna liga.

Välkomna till Premier League.

Välkomna till ligan dit alla är välkomna.

Foto: Patrik Sjögren.

Den engelska ligan är inte längre någon engelsk angelägenhet. En medveten strategi och hårt arbete har skickat Manchester United, Chelsea, Liverpool och Arsenal över världen och på samma gång förvandlat ligan till en självklar veckoaktivitet för alla från Liverpool-fantasterna i Motala till United-fanatikerna i kinesiska Shantou. Det finns i dag supportrar i Sverige som är lika engagerade och passionerade kring Arsenal som kring AIK. De 1435 kilometerna mellan London och Stockholm verkar inte spela någon som helst roll.

Det har länge funnits kritiker till den här utvecklingen. Att det inte längre känns som den engelska ligan när det kryllar av japaner med kameror på läktaren så fort Steven Gerrard ska slå in en hörna. Att läktarna fylls av rika turister som inte kan sångerna när Old Trafford ska försöka lyfta. Det finns de som menar att de lokala supportrarna ska ha förtur till alla biljetter.

Jag kan tycka att de har en poäng. På något sätt ­känner jag fortfarande att den uppfödde supportern i grådaskiga Newcastle har större rätt till sitt Magpies än Joakim i Jönköping. Samtidigt kan jag inte ifrågasätta Joakims passion. Det finns också en väldigt vacker sak att lära av fotbollens explosionsartade globalisering.

I ett Europa där det återigen blåser rasistiska vindar så är fotbollen i allmänhet och Premier League i synnerhet ett utmärkt exempel på en verksamhet som går i rak strid med diskriminering. På läktarna finns fortfarande rötägg men de mest framgångsrika lagen i ligan­ visar exakt hur ett fotbollslag, eller ett företag, ska ­bedriva sin verksamhet.

Endast en regel – var tillräckligt bra

Det finns bara en enda regel när det kommer till hur du tar en plats i en av Premier Leagues bästa elvor: Var tillräckligt bra.

När Arsenal slog Manchester City i Community Shield med 3–0 fick publiken på Wembley, och fansen framför tv-apparaterna över hela världen, se spelare från 14 olika fotbollsnationer i matchen. Går du in i ett fotbollsomklädningsrum spelar det helt enkelt ingen roll vad du heter, vilken färg du har på din hud eller var du kommer ifrån. Är du tillräckligt bra får du jobbet. Är du bäst får du bäst betalt. Högst kompetens vinner. Det ska inte vara svårare än så.

Genom globaliseringen har fotbollen förhoppningsvis lärt många den viktiga läxan. Historiska värden ska fortfarande råda och är de som gör klubbar som Liverpool, Arsenal och Manchester United till vad de är i dag. Det intressanta är att det är just de historiska värdena som deras nya svenska supportrar ofta talar med allra störst stolthet om.

Klubbarna är från England men spelarna och fansen kommer numera från hela världen. De tar med sig olika bakgrund, kompetens och erfarenheter vilket lyft fotbollen till en helt ny ­nivå. Det är det som gör att vi år efter år häpnar över de gränser spelarna spränger för vad människor kan åstadkomma tillsammans med en rund läderboll.

Därför välkomnar jag precis alla supportrar och spelare – oavsett var de kommer ifrån – till ytterligare en säsong av Premier League.

ARTIKELN HANDLAR OM