Bank: Två år kvar till OS – men Sveriges inventering börjar nu

FOTBOLL

En EM-bassäng ett mellanår – hur spännande är det?

Sverige kastar i världens bästa simmare, världens bästa mamma och en satsning som skälver.

Det blir hur spännande som helst.

Arenan i Berlin är en nybyggd cykel- velodrom som temporärt omvandlats till en simningsarena i världsklass.

Man tar vad man har, man kombinerar så gott det går, det gäller för både stora Tyskland och lilla Sverige.

Nu är vi här för att inventera, under ett EM som handlar väldigt lite om var svensk simning är och väldigt mycket om vart svensk simning ska.

Det var länge sedan som kartan såg så här lovande ut.

Sverige måste göra allt rätt

De allra största simmarländerna har råd med misstag, ett land som USA kan skicka in tusen talanger i kvantitetsfixerade tävlingsprogram och lita på att tio av dem kommer ut med OS-simning i kroppen och att en av dem heter Michael Phelps.

Sverige måste göra allt rätt.

Här krävs en levande, livlig debatt och ett totalt samarbete. Här behöver vi ta hand om de få supertalanger som finns. Här måste lag byggas och aktiva styras millimeterrätt.

För bara ett par år sedan pekade pilarna åt helt fel håll, men någonting har hänt. Svensk simning har fått ett elitcenter i Stockholm där en talangtrupp gnuggas mot varandra i en positiv konkurrensmiljö, med bra understöd, skickliga tränare och rätt sorts inhyrd internationell erfarenhet.

Det finns en superstjärna med kapacitet att bli hela Rio-OS bästa idrottare, det finns ett ungt herrlag som börjar röra på sig, det finns ett socialt fungerande landslag med en samkörd ledning och ett par simmare på nivån under yppersta världseliten.

Om vi ska sammanfatta läget före EM så är det så här det ser ut:

Svensk simning andas optimism, och Sarah Sjöström andas inte alls.

Det är med de förutsättningarna vi åker till Berlin, när vi åker härifrån om en vecka hoppas jag att vi vet i stället för att tro.

Sjöström glittrar och dissar

Häromdagen satt jag ner med Sjöström hemma i Stockholm, hon glittrade och dissade. Det är som det ska.

– Just nu tänker jag som jag alltid gör innan jag ska tävla, sa hon. Jag tänker att det inte kommer att gå, att jag inte kommer att göra några jätteresultat. Som inför VM i fjol, jag hade låga förväntningar.

I VM välte hon världen över ända. I går fyllde hon 21, och i dag ska hon visa att hon och Carl Jenner fortfarande vet precis hur de sätter en toppning. Sarah har redan flyttat simsporten ett steg i sommar med sitt sinnessjuka race i Borås-SM, är hon lika bra nu kommer hon att skrämma sönder konkurrenterna.

Och det är ju inte allt.

Therese Alshammar ska visa att hon är på banan igen efter graviditeten, få med sig en känsla som säger att hon och Johan Wallberg är på rätt väg till Rio.

I skuggan bakom dem ska Michelle Coleman, Jennie Johansson och ett gäng unga grabbar visa att svensk simning simmar snabbt i rätt riktning.

Det är två år kvar till OS, men bara ett par timmar kvar till inventeringen. EM börjar med 50 meter fjäril i dag, Sverige ställer upp med världens snabbaste simmare och en mamma som är Europas mesta medaljör någonsin.

Det blir hur spännande som helst.

ARTIKELN HANDLAR OM