Hareide: Jag är helt oenig med Nanne

Publicerad 2015-01-08

Nanne Bergstrand, 58, öppnar för att spela samtliga svenska fotbollsmatcher på konstgräs.

Nu får Hammarby-tränaren mothugg.

– Jag är totalt oenig med Nanne, säger Malmö FF:s Åge Hareide.

Följ ämnen
Malmö FF

Debatten om konstgräs fortsätter att väcka känslor i Fotbollssverige. Efter att Hammarbys Nanne Bergstrand slagit fast att konstgräs är ”överlägset” och lanserat förslaget att spela samtliga svenska fotbollsmatcher på det konstgjorda underlaget reagerar flera spelare och ledare från andra allsvenska lag starkt.

– Konstgräs är inte framtiden! Alla klubbar i Sverige pratar om att man vill spela i Europa, sen hyllar man konstgräs … det går inte riktigt ihop, säger IFK Göteborg-försvararen Mattias Bjärsmyr.

”Gillar det inte alls”

Malmö FF:s guldtränare Åge Hareide är inne på samma spår och motsätter sig helt Nanne Bergstrands kontroversiella förslag.

– Jag är totalt oenig med Nanne. Jag tycker alla matcher ska spelas på naturgräs. Det är så det ser ut i Europa och det är ju ditåt vi strävar, då måste vi spela under samma förutsättningar. Det är bara i Norge och i Sverige som det spelas toppfotboll på konstgräs, och jag gillar det inte alls, säger han.

Men tekniken utvecklas, konstgräsen blir bättre – kan det inte vara framtiden?

– Men hur kan vi bevisa att de blir bättre? Det finns ju spelare på konstgräs som är totalt otekniska, samtidigt som det finns spelare på naturgräs som är totalt otekniska. Vi kan inte slå fast det ena eller det andra.

”Vore olyckligt”

– Konstgräsplaner kan vara bra i träning, om du vill öva teknik och snabbhet – men det är inte framtiden för svensk fotboll, säger Hareide.

Djurgårdens Amadou Jawo håller med – trots att han själv spelar på konstgräs till vardags.

– Det vore olyckligt (att spela alla matcher på konstgräs). Jag minns vissa matcher på Stadion när mattan var helt fantastisk. Likadant på Guldfågeln Arena och på Malmö Stadion. Det finns många bra naturgräsplaner i Sverige och det vore synd om de försvann, säger Djurgårdsanfallaren.

Följ ämnen i artikeln