”Mina miljoner i ett svart hål”

FOTBOLL

Storsponsorns hårda kritik: Är bara förbannad då jag ser Blåvitt spela

Prioritet Finans sponsoravtal med IFK Göteborg värt tolv miljoner kronor årligen är på väg att löpa ut.

Då går vd:n Nils Wiberg till hårt angrepp mot klubben.

– Är det inte dags att någon säger som det är, frågar sig Wiberg för Sportbladet.

Prioritet Finans är en av IFK Göteborgs största sponsorer med ett årligt bidrag på tolv miljoner kronor. Men avtalet löper ut i år och än har parterna inte inlett en ny förhandling.

”De spelar tråkig fotboll”

Nu skapar vd:n för företaget Nils Wiberg istället uppmärksamhet med ett antal hårt kritiska inlägg mot IFK på Twitter.

”Ödesmatch på söndag för Blåvitt. Hur intresserad är jag egentligen gällande den framtida sponsringen? Hjärtat kan inte alltid bestämma. Jag är bara förbannad då jag ser Blåvitt spela, missnöje med taktik, inställning och spelarbyten då 30 sekunder återstår av matchen. Lägger miljoner på Blåvitt som hamnar i ett stort svart hål. Jag har ansvar för mina anställda, deras löner, leverantörer, affärsutveckling”, skriver Wiberg i tre skilda tweets.

För Sportbladet bekräftar Nils Wiberg att han står bakom inläggen.

– Det är jag till hundra procent bakom sakerna jag skriver på Twitter. Jag har hjälp av en som skriver åt mig men jag kollar allt och jag talar hela hela tiden om vad som ska skrivas. Jag har godkänt allt, säger Wiberg.

Flera har ifrågasatt om du var vid dina sinnens fulla bruk när inläggen publicerades.

– Jag är spiknykter. Men gränsen mellan att vara smart och dåre är hårfin. Jag är väldigt ärlig och spontan i mitt engagemang. Kanske för ärlig och för spontan.

Wiberg står också fast sin kritik mot laget inför söndagen när tabellfemman ställs mot Kalmar FF.

– Jag tycker att man kan kräva mer engagemang av laget. Jag tycker att de spelar tråkig fotboll. När det gäller får man faktiskt ta och vinna någon gång. Nu är det dags att vinna, det är en ödesmatch på söndag. Jag hoppas att spelarna inser det, att det är dags att de visar mästarklass. Under åren jag varit i Blåvitt har vi haft placeringarna 7,7,7,3 och nu ser det tufft ut. Det är därför jag tycker det är en ödesmatch, den kan avgöra chansen att nå Europaspel nästa säsong.

”Ifrånsprungna av Hammarby”

– Jag frågar mig ofta hur mycket engagemang jag ska orka att lägga ner. Jag lägger kanske tre gånger så mycket pengar jämfört med motsvarande sponsorer i allsvenskan. Egentligen borde jag väl satsa pengarna mer på min egen personal och vår produktutveckling men det är nog snarare hjärtat än min hjärna som avgör och som du vet har jag ett väldigt bra och starkt hjärta...

Wiberg kritiserar bland annat sena byten från tränaren Mikael Stahre och säger att han själv skulle önska att IFK spelade ”glad och trevlig anfallsfotboll”. Samtidigt menar Prioritet Finans vd att kritiken också gäller hela fotbollsstaden Göteborg.

– Jag riktar mig till alla fotbollsintresserade i Göteborg. Gais och Örgryte är borta från den yttersta eliten. Blåvitt har tagit ett SM-guld på 17 år. Är det inte dags att någon säger som det är? Jag står för det här. Göteborg var fotbollens huvudstad nu är vi ifrånsprungna av lag som Malmö FF och Hammarby. De drar 35 000 på sina matcher. Varför är det aldrig fullt när något Göteborgslag spelar längre?

Kommer ni fortsätta att sponsra IFK?

– Vi får se hur säsongen utvecklar sig. Vi har inte haft några regelrätta förhandlingar ännu men min magkänsla är nog att vi fortsätter trots allt. Mitt hjärta och mage går före min hjärna.

ARTIKELN HANDLAR OM