Varningen: De väger för lite

Landslagets fysiolog orolig för VM – fem stjärnor måste upp i vikt: Vi har blivit det tunna landslaget

Fem av landslagets största stjärnor väger för lite.

Om inget drastiskt förändras tror deras fysiolog att Sverige får allvarliga problem i sommarens VM.

– Förut var vi det snälla landslaget. Nu har vi blivit det tunna landslaget, säger Helena Andersson.

Helena Andersson, fysiolog.
Helena Andersson, fysiolog.

Nästa söndag samlas svenska landslaget för årets första landskamp. Pia Sundhage skickar en i dubbel bemärkelse smal trupp till mötet med Norge.

Bara 18 spelare är uttagna. Flera av dem har trots hårda påtryckningar från landslaget inte klarat att nå sin idealvikt.

Fysiologen Helena Andersson lyfte först frågan i podcasten ”Fotboll och damsamhälle”. Hon tog OS-guld med USA 2008 och bytte till svenska landslaget 2010. Sedan dess har hon kämpat för att få upp vissa spelares vikt.

Det har inte hjälpt.

– Fyra-fem spelare behöver jobba extra på vikten, ­säger hon.

Halva startelvan?

– Ja. De har i alla fall varit med ett tag i truppen och spelar ofta. Sedan har vi fem-sex spelare som är väldigt bra.

Hur många kilo ska spelarna gå upp?

– Det är max fem kilo, för en del handlar det om tre.

Så länge spelarna har en match i veckan klarar de sig på den nuvarande vikten, tror Andersson, men tätnar schemat får de problem.

Petat smala spelare

Ska Sverige ta VM-medalj måste de spela sju matcher på mindre än en månad.

– På VM räcker det inte att fem-sex spelare är i toppform. Alla måste vara det i en final. Om en inte är i form kommer det drabba alla, ­säger Helena Andersson.

Så som laget ser ut i dag: klarar det av en semi eller final i VM?

– De kan klara av att spela den, men frågan är om de kan spela på vår allra högsta prestationsnivå. Jag är osäker på om alla skulle klara det.

En elitfotbollsspelare ska äta 55–60 procent kolhydrater efter ett intensivt pass. Ris och pasta är bättre än potatis.

Problemet i svensk fotboll är att spelarna äter för mycket sallad, som förvisso är nyttigt, men inte får ersätta pastan.

Under fem år har Helena Andersson försökt allt: hon har föreläst, vägt spelarnas mat, tjatat, tagit bort sallad från måltider och i samråd med Pia Sundhage petat för smala spelare ur laget.

– De är överdrivet hälsosamma. De vill bara äta nyttiga saker. Har vi efterrätt tar bara hälften. De vill göra rätt, men får i slutändan i sig för liten mängd, säger hon.

Det låter inte riktigt rimligt. Om spelarna nu skulle tjäna på ett par kilo muskler till, så varför går de bara inte upp?

– Bra fråga, men jag har inget svar. Jag har jobbat på det här sedan 2010 och antingen försöker de utan att det funkar, eller så tycker de inte själva att det är viktigt.

”De tar en bratwurst”

Varför plockas inte för svaga spelare bort från landslaget?

– Det är alltid en svår fråga. Vi har begränsat med spelare i Sverige. Det är en annan sak om man jobbar för Tyskland och USA. Men vi har diskuterat det, definitivt.

Menar du att peta dem permanent, eller bara för att demonstrera att de måste skärpa sig?

– Man plockar aldrig bort någon permanent, men i ett fall jobbade vi ett helt år med all specialistvård hon kunde få. Ändå kunde hon inte gå upp ett enda kilo. Då sa vi åt henne att vara hemma till hon kunde förändra något.

Vad hände?

– Då kom förändringen. De är smarta, spelarna. Så länge man blir kallad och får spela tar man det inte på allvar.

Vad tänker andra landslag om oss?

– Det är lite paradoxalt att spelare i Tyskland säger ”åh, vad ni är noga med vad ni äter”. De tar en bratwurst och tränar sedan två timmar och har mindre problem. Förut var vi det snälla landslaget. Nu har vi blivit det tunna landslaget

Hur känns det?

– Både jag och Pia tycker att det inte alls känns bra. Att andra länder noterar det ­bekräftar bara vad vi tycker.

Hade problemen gått att lösa till VM i juni?

– Absolut. Det mest frustrerande är att det vore väldigt lätt att åtgärda.

Ändå har du försökt i fem år?

– Precis. Jag har kört in i en vägg. Jag kommer inte vidare.

Så har landslaget försökt få upp spelarnas vikt

1. Kroppsanalys

Alla spelare får sin muskel- och fettmassa uppmätt. De med för lite muskler har fått specialhjälp av SOK:s kostrådgivare Stefan Pettersson.

2. Väga maten

Föreläsare har lärt ut hur viktigt det är med kolhydrater. För att göra det tydligt har spelarna någon gång fått väga maten för att se att just de får rätt mängd kolhydrater (pasta eller ris) och protein (fisk, fågel eller kött).

3. Anställa en kock

Det är tradigt att äta samma sak i sex veckor. Därför ser landslaget till att på mästerskapen ha med en egen kock som varierar maten och gör den roligare att äta.

4. Ta bort sallad och potatis

Potatis innehåller mer vätska än ris eller pasta och är därför sämre. För att spelarna ska ta de 55-60 procent av tallriken som krävs efter ett intensivt pass kommer kolhydraten först. Sedan får spelarna ta protein och sist sallad.

5. Peta dem

En drastisk åtgärd som hittills bara skett med en spelare. Hon gick inte upp ett enda kilo på ett år och plockades därför bort från landslaget.

6. Anställa en beteendevetare

"Det enda vi inte har provat ordentligt, för vi har gett alla verktyg fysiologiskt, men spelarna går inte från ord till handling" säger Helena Andersson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN