Kinesisk miljardär vill revolutionera Europa

FOTBOLL

Asiens rikaste planerar turnering som kan konkurrera ut Champions League

1 av 4

Fotbolls-Europa kan revolutioneras.

Asiens rikaste man, Wang Jianlin, vill sjösätta en ny superturnering – som kan konkurrera ut Champions League.

– Det är inte första gången det spekuleras om en utbrytarliga, säger Theodore Theodoridis, Uefa interimsgeneralsekreterare, till Financial Times.

Champions League är i dag världens främsta klubblagsturnering.

Men snart kan den få konkurrens.

Om den kinesiske miljardären Wang Jianlin får som han vill.

Den kinesiska ligan lockar redan världsstjärnor med stora summor pengar. Italienaren Graziano Pelle är den senaste i raden av spelare som anslutit till ligan och påstås nu vara den femte bäst betalda fotbollsspelaren i världen.

Men Jianlin arbetar också på att regera Europa. Han själv är en stor fotbollssupporter och äger 20 procent av den spanska storklubben Atlético Madrid.

"Mycket tankeväckande"

Kinesen, ägare av konglomeratet Wanda Group och en förmögenhet på runt 30 miljarder euro, vill sjösätta en alternativ modell till Champions League och lockar klubbarna med betydligt mer pengar, större intäkter från tv-rättigheter och fler platser (sex stycken) till de fem största ligorna i Europa; England, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike.

Jianlins högra hand, Marco Bogarelli – strategisk chef i Jianlins företag – berättade nyligen för Financial Times att diskussioner redan påbörjats med Spanien och Italien.

– I framtiden måste det finnas mer frihet. Klubbarna och ligorna bör kunna fatta beslut i enlighet med deras behov, säger han till affärstidningen.

En högre tjänsteman från en av de fem största ligorna i Europa, som vill vara anonym, förklarar att Jianlin har alla ingredienser att lyckas; pengar, relationer och kundskap.

Han menar också att projektet är "mycket tankeväckande" och "realistiskt".

Huvudsponsor till Fifa

Företaget Wanda Group är redan också en av Fifas huvudsponsorer och betalar flera hundra miljoner euro i avtalet som sträcker sig fram till 2030.

Uefa interimsgeneralsekreterare, Theodore Theodoridis, verkar ta nyheten med ro.

– Det är inte första gången det spekuleras om en utbrytarliga och förmodligen inte den sista heller, säger han till Financial Times.

I Champions League tilldelas just nu England, Tyskland och Spanien fyra platser samtidigt som Frankrike, Italien och Portugal får tre platser.

ARTIKELN HANDLAR OM