”Känns som att MFF blivit mycket större”

FOTBOLL

Behrang Safari om kritiken, MFF – och positionsbytet som ändrade allt: ”Kändes piss, men det blev bra...”

Behrang Safari, 31, är en av de mest meriterade hemvändarna till allsvenskan någonsin. På sina åtta år som utlandsproffs har han sju ligatitlar.

En fantastisk karriär tack vare att tränaren Sören Åkeby flyttade honom från en ytterposition till vänsterback.

– Jag kommer ihåg hur det kändes. Det kändes piss, säger Behrang.

Malmö plockade honom från Lunds Sportklubb som en snabb offensiv yttermittfältare eller anfallare. Han gick in i Tom Prahls A-lag som vann SM-guld 2004, men det var först under Sören Åkeby som Safari hamnade rätt.

– Saken var att det var för en match. Kalmar hemma. Tror Järdler var skadad och Glenn Holgersson kan ha varit avstängd. Sören frågade om jag kunde ta positionen. Det gick hur bra som helst. Hade assist till 1–0-målet. Där tror jag att ett frö planterades.

– Då var jag startspelare som ytter. Jag ville inte spela back. Okej, en eller två gånger men sen spelade jag färdigt den säsongen som ytter. Året efter började jag att omskolas till vänsterback, minns Behrang.

Han gillade det fortfarande inte men tvingades att vänja sig.

– Sen blev det bra. Det blev bra, säger han med eftertryck.

Fem ligatitlar för Basel, två för Anderlecht och 31 A-landskamper för Sverige är meriter som ger respekt och han vänder hem för att jaga fler titlar. Som vänsterback i första hand men han kan också spela mittback om Allan Kuhn vill det.

– Ifall det skulle behövas kan jag spela där. Förutsatt att jag gör nytta och hjälper laget.

Ett annat Malmö

Behrang kommer tillbaka med all sin erfarenhet till en klubb och en fotbollsstad som är annorlunda jämfört med den han lämnade 2008.

– Känns som MFF blivit mycket större. Det har hänt jättemycket kring Malmö med intresset. Bara det att man varit i Champions League två år i rad har betytt mycket för klubben.

Precis som när han spelade här tidigare kommer han att bo i Lund och pendla.

– Det är en jäkla omställning. Jag har inte bott i Sverige på åtta år. Det är mycket som händer och nu är man inte ensam längre, har familj, barn. Man kommer hit och ska få till en vardag som fungerar. Det tar tid.

Hans tvillingsöner Emiliano och Leon var anledningen till att han valde bort landslaget.

– Det var året när jag kom tillbaka till Basel. Vi spenderade jättemycket tid på hotell inför både hemma- och bortamatcher. Samtidigt som jag var på bänken i landslaget kändes det som att det var slöseri med tid. Hade kanske varit skillnad om jag varit startspelare.

”Nu hade jag skitit i det”

– Klart att jag saknat landslaget, det är så fin gemenskap och det är något stort. Jag känner inte att jag ångrat mig, men jag ska inte ljuga, jag har saknat det.

Från hans landslagsspel minns han mest ett misslyckat inkast som ledde till mål för Nederländerna i Amsterdam när nye förbundskaptenen Erik Hamrén fått för sig att Sverige skulle kunna spela ut nederländarna på arenan där de då aldrig hade förlorat.

– Det kan tas upp hur många gånger som helst. Det är inget jag bryr mig om. Jag gör gärna om det, så det ska bli mer skriverier. Nästan så känner jag, säger Behrang.

– Då var jag yngre och visste inte hur jag skulle hantera den motgången, men nu hade jag skitit i det. Fullständigt. Vi kunde lika gärna förlorat med 8–0 i den matchen. Det var inte där felet var.

Safari var kritisk mot Hamréns taktik efteråt.

– Frågan är om jag var ensam med det? Det blev som det blev, men återigen sitter vi här och pratar om det.

Även om han inte tror att han blir aktuell igen är han inte helt emot att spela för landslaget igen som vänsterback.

– Skulle det vara kris på den positionen, så varför inte?

MFF hoppas givetvis på att hans erfarenhet och skicklighet ska ge ytterligare stabilitet till försvaret.

– Den defensiva delen har blivit mycket bättre och jag har plockat på mig en hel del erfarenhet. Man löser situationer med rutinen men det finns fortfarande jätte- mycket som jag vill bli bättre på.

MFF jagar guld i höst utan att spela Europacup. Det kan både vara en fördel och en nackdel.

– Jag har märkt under åren utomlands att det är inte alla lag som klarar både att spela i Europa och ligga först i ligan. Det är inte så lätt. Kanske är det en fördel nu när vi vill vinna ligan att det är fullt fokus på det, även om Malmö är så pass bra att man ska kunna både vinna ligan och spela i Europa.

– Mycket är en vanesak. Man får in i klubben att man vänjer sig med att spela så många matcher och vet vad det innebär. Vi märkte i Basel att vi klarade det bra men de andra lagen som spelade i Europa League höll bra tempo i första halvan av säsongen och sen fick de det jobbigt. I Basel roterade vi en hel del och fick det ändå att fungera. Det beror på allt från kvaliteten på spelare till taktik, hur mycket man vågar satsa på att förändra, säger Safari.

Vill undvika griller i huvudet

Som utlandsproffs hade han koll på Malmös resultat men det var också allt. Behrang är inte den som letar streamer på nätet för att se matcher.

– När jag spelade i Schweiz och Belgien var det aldrig så att jag kollade matcherna. Resultaten, men inte matcherna. Jag har aldrig varit intresserad av vad andra lag gör. Ska jag vara riktigt ärlig är resultat som andra lag gör inte heller intressanta. Det sätter bara griller i huvudet på en.

Att räkna och spekulera i resultat tycker Behrang Safari inte är meningsfullt. Snarare skadligt.

– Sköter man sina egna matcher och vinner dem behöver man inte bry sig om hur det går för de andra.

ARTIKELN HANDLAR OM