”Borde vara aktuell för 'Bajen' och Dif”

avPatrik Brenning

Gerhardsson: Klubbarna borde svara på det

1 av 2 | Foto: Pia Sundhage och Peter Gerhardsson

Varför en herrtränare till det svenska damlandslaget?

Nye förbundskaptenen Peter Gerhardsson vill vända på frågan istället.

– Det vore intressant att fråga de allsvenska klubbarna varför Pia Sundhages namn inte nämns.

För första gången i modern tid väljer Svenska fotbollförbundet en tränare direkt från herrfotbollen att leda det svenska damlandslaget. Peter Gerhardsson har visserligen en säsong i Bälinge och några ledarjobb kring damlandslaget på 1990-talet på meritlistan men kommer närmast från tolv år som herrallsvensk tränare.

– Alla har respekt för varandra som fotbollstränare oavsett om man jobbar på dam- eller herrsidan. Precis som Peter sa så handlar det om fotboll. Jag tror alla ser att det är fotboll vi pratar om och det kommer bli alldeles utmärkt, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors om valet.

”Är ingen skillnad”

Peter Gerhardsson själv säger sig inte heller se några större skillnader mellan att leda ett damlag och ett herrlag.

– Jag har hoppat mellan. Jag var på herrsidan, gick till damsidan, sedan till herrsidan och nu tillbaka till damsidan. Jag ser inte att det ska finnas så stora skillnader mellan herr och dam. Det är människor i båda lagen och det är där det gäller att få ihop det mer än att det handlar om tjejer eller killar, säger Gerhardsson.

Men frågan är om herrfotbollen ser det på samma sätt. Marika Domanski Lyfors säger att hon tror att SvFF hade kunnat välja en damtränare till ny förbundskapten för herrlandslaget om tränaren bara ”hade motsvarat kravbilden” men varför nämns då inte Pia Sundhages namn mer intensivt kring herrklubbarna?

”Vore intressant att fråga”

Peter Gerhardsson påstods länge vara högaktuell för Hammarby och har även nämnts i diskussionerna kring de andra vakanta tränarjobben som uppstått i allsvenskan i höst. Men Pia Sundhages namn har aldrig yppats trots att 56-åringen först nyligen förlängde kontraktet med förbundet till augusti nästa år och kommer med bland annat två OS-guld och ett OS-silver på meritlistan.

– Det finns ingen enkel förklaring till det utan det är upp till klubbarna att svara på det. Men det skulle vara intressant att ställa en rent konkret fråga till klubbarna om varför hon inte är aktuell. Och så får de svara på det, säger Peter Gerhardsson.

Vad tror du själv?

– Jag vet inte. Ibland tror jag när det gäller ledarskap att det är en syn att man ska skrämmas. Om man inte presterar ska man skrämmas till något. För mig är ledarskap något annat och det tycker jag Pia också visar med sitt ledarskap. Om man inom herrfotbollen vill ha någon som kör de berömda hårtorkarna och allting så får man väl söka det. Men det är bättre att klubbarna svarar på det.

Borde Pias namn nämnas kring lediga jobb som Hammarbys och Djurgårdens nu?

– Ja, det tycker jag. Men det är klubbarna som ska vara på varför och vad det i så fall är som brister. Är det fotbollskunskap eller ledarkunskap. De borde ju kunna konkretisera vad det är som den personen inte har. Jag vet inte.