”Står och sover i en tiondels sekund”

avJohan Flinck

FCK förlorade efter mittbacksmissarna

Svensklaget FC Köpenhamn förlorade mot Leicester på bortaplan.

Erik Johansson tappade markeringen före segermålet.

– Det var slarvigt, säger han till Sportbladet.

Men svensken hyllas av sin tränare.

Foto: Viaplay
Riyad Mahrez gör matchens enda mål efter att Erik Johansson tappat markeringen.

Obsegrade Leicester och FC Köpenhamn möttes i en tidig gruppfinal i Champions League på King Power Stadium.

När matchen var slut är de regerande Premier League-mästarna fortfarande obesegrade och toppar gruppen med full pott medan FCK fortfarande är tvåa på fyra poäng.

Hemmalaget lät FCK – med tre svenskar från start i Robin Olsen, Ludwig Augustinsson och Erik Johansson – föra spelet i första halvlek för att i stället såra danskarna med längre bollar och på snabba omställningar.

Och efter 40 minuter kom målet som räckte till seger.

Islam Slimani vann utan problem en nickduell mot Erik Johansson, som kom på mellanhand på ett långt vänsterinlägg. Nicken damp ner framför Olsen i målet och där var Riyad Mahrez och stötte in den på volley med en yttersida sedan Johansson mittbackskollega Mathias ”Zanka” Jørgensen inte hängt med algeriern.

Lagerbäck kritisk

– Erik Johansson kan inte ta duellen riktigt. Han går inte ens upp där. Han hinner inte förflytta sig tillräckligt snabbt. Sedan tar inte hans kollega upp Mahrezs löpning, säger Lasse Lagerbäck i Viasats studio och fortsätter:

– Står man och sover tiondelen av en sekund så är man straffad på den här nivån.

När Sportbladet pratar med Johansson efter matchen ger han Lagerbäck i mångt och mycket rätt.

– De slog ett överlångt inlägg som jag borde ha fått bort. Sen kom Mahrez alldeles för ren. Inlägget kom lite längre än jag trodde och så försökte jag hålla bort honom. Men det gick inte så bra. Det var slarvigt, säger mittbacken.

FCK-tränaren Ståle Solbakken hyllar dock Johansson efter matchen och menar att man skulle fått bort bollen innan den landade på Slimanis huvud bakom Johansson.

– Han var den klart bäste mittbacken på planen, säger Solbakken till Viasat Norge.

– Det får stå för honom. Men jag känner att jag presterade en bra fotboll ändå. Efter målet var det bara att gå vidare och köra på, säger Johansson.

Dansken stoppade danskarna

Det var den första matchen FCK förlorade med Johansson och Jørgensen som mittbackar sedan svensken kom i januari.

Men i den 90:e minuten kom FCK:s stora chans. Anfallaren Andreas Cornelius kom först på ett lågt inlägg och slog till men Kasper Schmeichel, dansken som aldrig mött ett danskt lag uppvuxen i England som han är, stod för matchens främsta prestation då han hann ner och räddade Cornelius närskott med en blixtsnabb enhandsräddning.

– Det var en otrolig räddning, säger Johansson, som menar att hans FCK gjorde en bra match med försvarsspelet vid målet som undantag.

– Vår taktik fungerade bra och vi höll dem borta från rätt många lägen.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se