’Iran kan få känna en frihet och acceptans’

avPetra Thorén

Foto: Bildbyrån, AP.

GÖTEBORG. Damlandslaget räknar iskallt med match mot Iran på torsdag i Göteborg.

Detta trots att flera uppgifter gjort gällande att matchen inte blir av då det iranska landslaget uppges stoppas.

Enligt Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand handlar det nu om att lösa praktiska detaljer.

– Jag tror att det är viktigt att det blir av. De kan få känna en frihet och acceptans att få komma hit och spela, säger mittfältaren Caroline Seger.

Under måndagen samlades det svenska landslaget i Göteborg och en träning genomfördes under eftermiddagen.

Alla förbereder sig för en träningsmatch på torsdag mot Irans damlandslag, som för första gången ska spela en landskamp i Europa.

Men det finns en rad frågetecken kring matchen.

Först och främst: blir den av?

Enligt uppgifter de senaste veckorna kommer Irans spelare inte att få åka till Sverige.

– Landslaget kommer inte att åka till Sverige och evenemanget kommer inte att bli av, sa en icke namngiven medlem i det iranska fotbollsförbundet för en tid sedan till nyhetssajten tabnak.ir.

Fortsätter sälja biljetter

Mojtaba Ghotbi på Intresseorganisationen FFFI (Förenade föreningar för ett fritt Iran) sa nyligen till Expressen att matchen kommer att ställas in, trots att biljetter fortsätter att säljas.

Skäl som ges är att det kan bli ett politiskt laddat då det finns en risk för manifestationer på läktarna även om det inte förväntas att bli en stor publik.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, meddelar till Sportbladet att hans budskap är att matchen ska spelas och att förbundet (han) jobbar intensivt med frågan just nu.

Vilka detaljer det handlar om vill Håkan Sjöstrand inte gå in på under måndag eftermiddag.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors räknar med match.

– Ännu så länge har vi inga uppgifter på att de inte kommer. Sen florerar det en massa rykten, det vi också och det är det som Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet) jobbar febrilt med, säger landslagschefen.

Har ni något annat lag på gång om det inte blir match?

– Vi har inga andra planer på gång utan räknar kallt med att vi kan spela matchen, säger hon.

”Vore en rolig match”

Stjärnorna i det svenska landslaget hoppas verkligen på att matchen blir av och att de iranska kvinnorna inte stoppas.

Av flera skäl.

– Det hade varit en rolig match att spela för både dom och oss. Jag tycker att alla ska ha rätt att spela och jag vill bara att det blir av, säger Kosovare Asllani.

Vad tror du att det skulle betyda för de iranska kvinnorna?

- Jag tror att de skulle bli stora förebilder och det är därför man vill att matchen ska bli av. Det hade varit grymt om de kunde få spela i Europa och bli förebilder för den nya generationen, säger hon.

Mittfältaren och lagkaptenen Caroline Seger:

– Jag tror att det betyder otroligt mycket för dom. Bara att få åka utomlands och få spela på arena och spela fotboll som man älskar. Jag tror att hela upplevelsen blir ovärderlig.

Du har själv ibland talat om kampen, främst mot pojkar och män, som svenska damspelare drivit, det är är en annan kamp som de här kvinnorna för?

– Man kan bara ta sina egna strider, men det går inte ens att jämföra. De har det nog tio tusen gånger värre än vad vi har. Så för den sakens skull vore det ett steg i rätt riktning. Man kan inte föreställa sig alla regler och lagar som stoppar människor.

Sundhage utlyser utbyte

Förbundskapten Pia Sundhage hoppas också hon på match – och mer än så.

– Det är bra att spela landskamper. Punkt. Sen tycker jag också att det är viktigt när man möter Iran två gånger 45 minuter att man möter dem på ett annat sätt. Jag tänker på ett erfarenhets utbyte, på varje plats finns det ett livsöde. I den bästa av världar spelar man en match mot Iran och man möter dom inför en stor publik, säger Pia Sundhage.

Hon efterlyser också ett utbyte mellan spelare och ledare.

Hur då?

– Det vet jag inte, men den frågan hoppas jag att vi kommer att ställa när vi vet att hur det kommer att bli, säger hon.

Och det vet vi inte alls om det är säkert i dagsläget.