AIK-succén direkt i Norlings återkomst

avErik Karlsson, Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Rikard Norling fick en drömstart på nygamla jobbet.

2-0 i derbyt mot Djurgården betyder att AIK hakar på topplagen och efteråt tackar Norling sin företrädare:

– Alm ligger som en stor del i det här, säger tränaren.

Det har varit bråda dagar i AIK den senaste veckan. Andreas Alm ut och Rikard Norling in bara dagar före årets hetaste match på Friends Arena.

Men det påverkade inte Solnalaget nämnvärt.

Rikard Norling skickade ut ett ungt innermittfältspar, Saletros och Gravius, och en ännu yngre anfallsduo, Isak och Strandberg, men fick greppet om derbyt tack vare klart mer rutinerade Stefan Ishizaki. Frisparksspecialisten lurade Hampus Nilsson i målet och skruvade in 1-0 i tolfte minuten.

”Lurade honom tillräckligt”

– Jag vet att målvakten vill tjuva åt andra sidan och gör han det tänkte jag att jag har en bra chans få in den. Det var inte min bästa frispark men jag lurade honom tillräckligt, säger ”Ishi” i C More.

Pelle Olssons direktiv i paus handlade om mer bolltrygghet och snabbare djupledsspel – men i stället fick han 2-0 i ansiktet när Haukur Hauksson nådde högst på en Ishizaki-hörna i den 51:a minuten.

Tre poäng och sju placeringar

Dif vaknade en aning när Haris Radetinac gjorde comeback i allsvenskan efter lång skadefrånvaro men närmare än ett bra Mathias Ranegie-läge och ett Alexander Faltsetas-skott kom man aldrig.

Rikard Norling var givetvis glad att få en sådan återkomst till klubben:

– Det är fantastiskt, bara att njuta. Det är skönt, jättefint. Samtidigt har Andreas (Alm) varit lite på min axel den här veckan. Han har gjort förberedelserna till hälften den här veckan och fem sex år innan dess, säger han i C More och hyllar matchhjälten Stefan Ishizaki:

– Ishizaki är oerhört viktigt med sin fot och jag har mest spenderat min tid som motståndartränare till honom tidigare och önskat att han ska tillhöra mitt lag, och nu gör han det och han har en fantastisk fot.

Segern gör att AIK är ny fyra i allsvenskan efter att nionde omgången fullbordats, med sex poäng upp till ledande Norrköping. Djurgården är bara tre poäng bakom AIK – men ända nere på elfte plats i tabellen.