Svenska Spel riskerar rekordförlust

1 av 2
FOTBOLL

Rekordmånga har spelat på Sverige som Europamästare.

Blir drömmen verklighet förlorar Svenska Spel över 20 miljoner kronor.

– Vi har aldrig varit med om någonting som det här, säger företagets marknadsdirektör Peter Zäll.

Klockan 20.59 var det spelstopp för de som ville lägga en slant på vilken nation som vinner EM. Klart är att rekordmånga spelat på att Sverige (till oddset 70) tar guld.

Vinner Sverige turneringen betyder rekordengagemanget också att Svenska Spel förlorar rekordmycket pengar.

Men risken, som hamnade på över 20 miljoner kronor, är ingenting som oroar marknadsdirektören Peter Zäll.

– Risken är redan nu (ett par timmar innan spelstoppet) ännu större än omsättningen. Vi räknar med att den går långt över 20 miljoner. Det är mer än två gånger så stor risk som vi haft tidigare. Vinner Sverige så vinner kunderna, det blir inga mer konsekvenser än så. Det är bara kul för Svenska Spel och Sverige om Sverige skulle vinna, säger Peter Zäll.

Kunde stoppat risken

Svenska Spel kunde också ha valt att stoppa spel på Sverige och därmed minimera risken. Det är någonting som utvärderas kontinuerligt hos företaget. Men så blev inte fallet den här gången.

– Det är att begränsa spelarna, men det beror på hur mycket den (risken) far iväg. Vi utvärderar efter varje nivå (var femte miljon). Men det har aldrig tidigare hänt att vi stoppar ett spel på grund av risk, säger Peter Zäll ett par timmar innan spelstoppet.

Ovanligt stort engagemang

Peter Zäll att de aldrig har varit med om ett så stort engagemang.

– Det är ovanligt många som håller på Sverige. Sen får vi se vart det slutar, men redan nu har vi aldrig varit med om någonting som det här, säger Peter Zäll.

Kanske kan det ha att göra med framgångarna som det svenska U21-landslaget skördade förra sommaren.

– Jag tror att det spelat roll att Sverige överraskat. Sverige står i väldigt höga odds just nu, men det är inte helt ovanligt med överraskningar. Tidigare exempel är ju både Grekland och Danmark, säger Peter Zäll.

ARTIKELN HANDLAR OM